• Посилання скопійовано

Коли суд визнає відносини за договором ЦПХ трудовими?

Держпраці вказала на підставі судової практики, коли робота за договором ЦПХ є неправомірною підміною трудового договору

Коли суд визнає відносини за договором ЦПХ трудовими?

Держпраці у Рівненській області наголошує, що основною ознакою, що відрізняє підрядні відносини від трудових, є те, що трудовим законодавством регулюється процес організації трудової діяльності. За цивільно-правовим договором процес організації трудової діяльності залишається за його межами, метою договору є отримання певного матеріального результату.

Виконавець, який працює згідно з цивільно-правовим договором, на відміну від працівника, який виконує роботу відповідно до трудового договору, не підпорядковується правилам внутрішнього трудового розпорядку, він сам організовує свою роботу і виконує її на власний ризик.

За трудовим договором працівник зобов’язаний виконувати не якусь індивідуально-визначену роботу, а роботу з визначеної однієї або кількох професій, спеціальностей, посади відповідної кваліфікації, виконувати визначену трудову функцію в діяльності підприємства. Після закінчення виконання визначеного завдання трудова діяльність не припиняється. Предметом трудового договору є власне праця працівника в процесі виробництва, тоді як предметом договору цивільно-правового характеру є виконання певного визначеного обсягу робіт.

Як слідує з дослідженого в судовому засіданні цивільно-правового договору, укладеного ФОП з найманою особою, предметом є послуги офіціанта. Тож з огляду на предмет укладеного договору, суд оцінив його критично в частині можливості передати результат виконаної роботи замовникові при виконанні робіт. При цьому, в укладеному договорі не визначається обсяг виконуваної роботи, а обумовлюється у вигляді зобов’язання виконувати роботу.

Праця за цією угодою не є юридично самостійною, а здійснюється у межах діяльності всього підприємства (кафе) з систематичним виконанням трудових функцій.

Так, згідно з цивільно-правовим договором передбачається, що виконавець виконує роботу на свій ризик, на нього не розповсюджується дія трудового законодавства, правил внутрішнього трудового розпорядку, соціальні пільги та гарантії, встановлені законодавством про працю.

Таким чином, ФОП повинен був укласти з найманою особою трудовий договір.

Мирослава Дацюк, 

головний спеціаліст-юрисконсульт сектору юридичного забезпечення Управління Держпраці у Рівненській області 

***

Від редакції: які вимоги має містити договір ЦПХ?

Рівненський окружний адміністративний суд у своєму рішенні від 17.09.2018 р.№76847455 наголосив, що згідно з цивільно-правовим договором передбачається, що виконавець виконує роботу на свій ризик, на нього не розповсюджується дія трудового законодавства, правил внутрішнього трудового розпорядку, соціальні пільги та гарантії, встановлені законодавством про працю.

А ось у дослідженому цивільно-правовому договору встановлено, що предметом є процес праці, який не передбачає будь-якого кінцевого результату, що підтверджується наступним:

  • виконання роботи певного виду;
  • замовник забезпечує виконавця всім необхідним для виконання роботи, передбаченої договором; визначений строк дії договору.

В дослідженому цивільно-правовому договорі ніде не зазначається, який саме конкретний результат роботи повинен передати виконавець замовнику, не визначено переліку завдань роботи, її обсягу, видів тощо.

На підставі цих невідповідностей ознакам виконання робіт за договором ЦПХ суд постановив, що цивільно-правовий договір укладений позивачем з фізичною особою ОСОБА_5 має ознаки трудового характеру.

 ***

Читайте також:

Джерело: Держпраці у Рівненській області

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»