• Посилання скопійовано

Як нарахувати зарплату за неповний відпрацьований місяць?

Здавалося б, все дуже просто. Якщо працівнику оплата праці встановлена за відпрацьований час, то якщо він відпрацював неповний місяць, оплата має бути нарахована лише за фактично відпрацьовані дні (години). Але на практиці у роботодавців при цьому виникає безліч додаткових питань

Як нарахувати зарплату за неповний відпрацьований місяць?

Коментар до листа Мінсоцполітики від 15.04.2019 р. №533/0/206-19

Що говорить закон?

Відповідно до ст. 1 Закону «Про оплату праці» заробітна плата – це винагорода, обчислена, як правило, у грошовому виразі, яку за трудовим договором роботодавець виплачує працівникові за виконану ним роботу.

Нагадаємо, що заробітна плата виплачується працівникам регулярно в робочі дні у строки, встановлені колективним договором або нормативним актом роботодавця, не рідше двох разів на місяць через проміжок часу, що не перевищує шістнадцяти календарних днів, та не пізніше семи днів після закінчення періоду, за який здійснюється виплата (ст. 24 КЗпП).

Увага! Якщо працівник з якоїсь причини не працював у першій половині місяця (чи іншій частині місяця, за який виплачується аванс) або працював лише частково – аванс він отримає лише пропорційно фактично відпрацьованому за першу половину місяця робочому часу! Про це ми докладно писали тут.

А для відрядників розмір авансу має розраховуватися в сумі оплати за фактичний обсяг виробленої продукції (робіт, послуг), виходячи з відрядних розцінок (про це йдеться тут).

Отже, і суму авансу, і суму залишку зарплати, які треба виплатити працівнику, у разі відпрацювання неповного місяця слід правильно визначити.

 

Форми і системи оплати праці

При укладенні трудового договору з працівником обумовлюється, за якою формою (системою) здійснюватиметься оплата його праці. У кожному конкретному випадку застосовується саме та форма оплати праці, яка найбільше відповідає організаційно-технічним умовам виробництва і тим самим сприятиме поліпшенню результату трудової діяльності.

Як зазначається у ст. 97 КЗпП, оплата праці працівників здійснюється за такими формами:

  • погодиннна;
  • відрядна;
  • інші системи оплати праці.

Наприклад, якщо встановлюється почасова система оплати праці, то у трудовому договорі (а за відсутністю контракту – в наказі керівника) зазначається, яка норма праці встановлюється, годинна або місячна, згідно з чим буде провадитися оплата – за відпрацьовану годину або день, місяць.

 

Почасова оплата праці

Почасову форму оплати праці застосовують в тих випадках, коли результат праці вимірюється кількістю відпрацьованого часу. Розмір основної зарплати буде залежати від відпрацьованого часу та розміру:

  • місячної тарифної ставки;
  • денної годинної ставки;
  • годинної тарифної ставки.

Тарифні ставки (годинні/денні/місячні) та оклади зазначають у штатному розписі.

Пам’ятайте, що оплата праці працівників, у яких встановлено денні тарифні ставки або місячні тарифні ставки (оклади) при виконанні місячної норми праці, не може бути нижче мінімальної зарплати у місячному розмірі, тобто 4173,00 грн у 2019 р. Працівникам, яким встановлена годинна тарифна ставка та які виконали годинну норму праці, - не може бути нижчий добутку розміру мінімальної заробітної плати у годинному розмірі 25,13 грн та норми робочого часу, встановленої працівнику на місяць, за який розраховується зарплата.

Про правила мінімальної оплати відрядної праці ми писали тут, тож зараз повернемось до почасової оплати праці.

 

Відпрацьовано неповний місяць

У ст. 3-1 Закону про оплату праці щодо гарантій забезпечення мінімальної заробітної плати зазначається: у разі укладення трудового договору про роботу на умовах неповного робочого часу, а також при невиконанні працівником у повному обсязі місячної (годинної) норми праці мінімальна заробітна плата виплачується пропорційно до виконаної норми праці.

У коментованому листі фахівці Мінсоцполітики зазначили: якщо працівником:

  • виконано місячну норму праці – йому мають нарахувати оклад,
  • відпрацьовано неповний місяць чи не виконано норму праці – оклад нараховується пропорційно виконаній нормі праці (часу).

Також і у листі від 27.12.2017 р. №2993/0/101-17 говорилося, що якщо відпрацьовано замість 20 робочих днів 15 днів тощо, то оплата провадиться, виходячи із денного заробітку працівника та кількості відпрацьованих ним робочих днів місяця.

 

Приклад 1. Як визначити оплату праці за день, якщо оклад в штатному розписі встановлений у розмірі 8500,00 грн, а норма робочого часу 20 робочих днів?

8500,00 грн/20 р. дн = 425 грн

Отже, якщо працівник відпрацював лише 15 робочих днів замість 20 днів, передбачених його нормою, то йому має бути нараховано: 425 грн х 15 р. дн. = 6375 грн.

 

А що як працівник відпрацював всі 20 днів, але в один з них був відсутній на робочому місці протягом 2 годин? Звісно, і тут слід оплату нараховувати пропорційно фактично відпрацьованому часу. Але розрахунком денної зарплати тут не обійтись – доведеться рахувати годинну.

Для визначення годинної тарифної ставки треба місячний оклад працівника поділити на місячну норму тривалості робочого часу за відповідний місяць, установлену правилами внутрішнього трудового розпорядку та графіком змінності для цього працівника (лист Мінсоцполітики від 17.02.2012 р. №51/13/116-12, лист Мінпраці від 18.05.2007 р. №380/13/84-07).

Щоправда, ці листи стосуються випадків визначення годинної тарифної ставки при подвійній оплаті нічних, святкових та надурочних годин, але вихідні дані в цих випадках ті ж самі: годинна ставка розраховується виходячи з місячного окладу. Тому ми вважаємо, що такий підхід слід застосовувати і при оплаті неповного відпрацьованого місяця.

 

Приклад 2. Як визначити оплату праці за годину, якщо оклад в штатному розписі встановлений у розмірі 8500,00 грн, а норма робочого часу 20 робочих днів?

Спочатку, виходячи із тривалості робочих днів у місяці нарахування зарплати, слід визначити норму робочого часу в годинах. Наприклад, якщо тривалість кожного такого робочого дня становить 8 годин, то норма робочого часу в годинах становитиме:

20 р. дн. х 8 р. год. = 160 р. год. 

А годинна тарифна ставки становитиме: 

8500,00 грн /160 р. год = 53,13 грн.

Якщо працівник фактично відпрацював 158 годин, то йому буде нараховано:

158 р. год. х 53,13 грн = 8394,54 грн.

 

Приклад 3. Як визначити оплату праці за травень 2019, якщо працівника було прийнято на роботу 2.05.2019?  Оклад працівнику встановлено у розмірі  9000,00 грн. 

В цьому випадку працівник отримає оклад в повному розмірі 9000,00 грн.

Оскільки незважаючи на те, що його прийнято на роботу  не з першого числа місяця, але ним відпрацьовано усі робочі дні місяця, то й оклад він отримає повністю, а саме 9000,00 грн.

***

Читайте також: Нюанси виплати окладу працівникові, який не відпрацював місячну норму праці

Автор: Галина Казначей

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»