• Посилання скопійовано

Роботодавець не віддав трудову книжку при звільненні: які дії працівника?

За захистом своїх трудових прав працівник має право звернутися безпосередньо до суду, подавши відповідну заяву

Роботодавець не віддав трудову книжку при звільненні: які дії працівника?

Ситуація: Після звільнення в м. Умань 29.07 роботодавець не віддає трудову книжку та вимагає, щоб працівник віддав йому гроші за те, що він платив за нього податок. Що робити працівнику?

 

Відповідь:

Держпраці у Черкаській області нагадує, що враховуючи вимоги ч. 1 ст. 47 КЗпП власник або уповноважений ним орган зобов’язаний у день звільнення видати працівникові копію наказу про звільнення з роботи, належно оформлену трудову книжку і провести з ним розрахунок у строки, зазначені в ст. 116 КЗпП.

Згідно з Інструкцією №58 у разі затримки видачі трудової книжки з вини роботодавця працівникові сплачується середній заробіток за весь час вимушеного прогулу. Днем звільнення в такому разі вважається день видачі трудової книжки. Про новий день звільнення видається наказ і вноситься запис до трудової книжки працівника. Раніше внесений запис про день звільнення визнається недійсним у порядку, установленому п. 2.10 Інструкції №58.

Встановлення фактів чи обставин тиску, переслідування та контроль за сплатою податків не входить до компетенції посадових осіб Управління Держпраці у Черкаській області.

З метою інформування повідомляємо, що адміністрування ЄСВ регламентується спеціальним Законом про ЄСВ.

Відповідно до ст. 12 вищевказаного закону ДПС здійснює контроль за додержанням законодавства про збір та ведення обліку єдиного внеску, правильністю нарахування, обчислення, повнотою і своєчасністю сплати єдиного внеску, а також надає роз'яснення з питань застосування законодавства про збір та ведення обліку єдиного внеску.

У разі необхідності проведення заходу контролю (інспекційного відвідування) рекомендуємо направити до Управління Держпраці.

Одночасно повідомляємо, за захистом своїх трудових прав, на підставі ст. 55, 124 Конституції України, ст. 117, 232, 238 КЗпП, Ви маєте право звернутися безпосередньо до суду, подавши відповідну заяву в порядку Цивільного процесуального кодексу України.

***

Читайте також: Працівник звільняється: як правильно видати трудову книжку?

Джерело: Держпраці у Черкаській області

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»