• Посилання скопійовано

Атестація робочих місць: коли та як проводити

На початку проведення атестації керівнику підприємства потрібно створити наказ. В ньому вказати підставу і завдання атестації. Окремо слід створити протокол складу атестаційної комісії, встановивши термін (графік) проведення атестації

Атестація робочих місць: коли та як проводити

У Луганській області інспектора відділу експертизи умов праці нагадують роботодавцям про необхідність своєчасного проведення атестації робочих місць в організаціях та на підприємствах незалежно від форм господарювання.

Підприємство, з технологічним процесом, використовуваним обладнанням, сировиною та матеріалами є потенційним джерелом небезпечних та шкідливих виробничих факторів, які мають несприятливий вплив на стан здоров’я працюючих. Зважаючи на це правильно організоване проведення атестації робочих місць за умовами праці є необхідним для кожного керівника підприємства.

На початку проведення атестації керівнику підприємства потрібно створити наказ, який вказує підставу і завдання атестації, створює протокол складу атестаційної комісії, встановивши термін (графік) проведення атестації, потрібно визначити науково-дослідні і проектні організації, які проводять науково-технічну оцінку умов праці і допомагають розробити заходи для їх оптимізації.

Потім складають переліки робочих місць, які підлягають атестації.

За допомогою ЄТКД встановлюють відповідні коди професій і посад працівників на робочих місцях фактично виконаних робіт.

Для кожного робочого місця (або групи аналогічних робочих місць) складається «Карта умов праці».

Наступним кроком проводять гігієнічну оцінку умов праці.

Визначається технічний й організаційний рівень робочого місця.

Проводиться комплексна оцінка робочого місця, в якій враховують вплив усіх чинників у виробничому середовищі і трудовому процесу, передбаченого гігієнічною класифікацією праці.

Діючі пропозиції зі встановлення пільг та компенсацій вносяться з уточненням зважаючи на нововведення та у залежності від умов праці.

Згідно результатів проведеної атестації підсумки щодо заходів поліпшення безпеки і умов праці вносять до переліків. На останок підприємство видає наказ за результатами атестації та додає до трудових книжок працюючих витяги з нього.

Матеріали атестації робочих місць потрібно зберігати на підприємстві протягом 75 років.

***

Читайте також:

Джерело: Держпраці у Луганській області

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»