• Посилання скопійовано

Письмовий трудовий договір стане основою трудових відносин

За законопроектом про працю, усі умови можна буде прописати в трудовому договорі та просто всім виконувати те, про що домовились

Письмовий трудовий договір стане основою трудових відносин

Урядовий законопроект про працю має на меті організувати для людей всі умови для офіційного працевлаштування та підвищення рівня зарплат в країні. Про це вказав Милованов у своєму пості у Facebook.

«Ми пропонуємо правила, які мають бути однаковими для всіх. Бо вже 28 років українці грають «за правилами», які застарілі і не відповідають сучасності. Люди скаржаться, що роботодавці їх обдурюють при прийомі на роботу, а роботодавці, в свою чергу, скаржаться на працівників - які не виконують домовленостей, та інколи лякають захистом профспілок та затяжними судовими процесами. Чому? Тому що багато домовленостей і практик, що сьогодні використовуються, не є легальними згідно з застарілим законодавством. Тепер усі умови можна буде прописати в трудовому договорі та просто всім виконувати те, про що домовились», - зазначив він.

 

Що ж передбачає законопроект?

Трудовий договір – це угода між працівником і роботодавцем, за якою працівник зобов’язується особисто виконувати роботу, визначену цією угодою, а роботодавець зобов’язується надати працівникові роботу за цією угодою, своєчасно та у повному обсязі виплачувати заробітну плату і забезпечувати належні умови праці.

Працівник може укладати трудові договори з одним або одночасно з декількома роботодавцям. Тобто, як і раніше, мається на увазі, що працівник може працювати як за основним місцем роботи, так і за сумісництвом.

Зверніть увагу! Законопроект передбачає, що примірні форми трудового договору затверджуються центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері праці (ч. 4 ст. 15). Аналогічно затверджується і примірна форма додаткової угоди про внесення змін та (або) доповнень до трудового договору (ч. 5 ст. 28).

Тобто жорсткої форми трудового договору не буде. І це зрозуміло, адже кожен випадок працевлаштування матиме свої особливості. Але буде запропоновано таку собі «чернетку», яку треба буде використовувати.

Наголосимо ще раз! З моменту набрання чинності новим законом з кожним новоприйнятим працівником треба буде укладати трудовий договір в письмовому або електронному вигляді. Про це ми писали у своїй аналітиці.

***

Читайте також:

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»