• Посилання скопійовано

Робочі дні на свята перенесено: як це вплине на відпустку працівника?

Традиційно у зв'язку із новорічно-різдвяними святами Кабмін видав свої рекомендації щодо перенесення робочих днів. Проте на цей період (а ще через карантин) часто припадають і відпустки працівників. Як поєднати ці дні відпочинку, роз'яснює Держпраці

Робочі дні на свята перенесено: як це вплине на відпустку працівника?

Раніше ми вже писали про те, що у 2021 році,  керівники підприємств, установ та організацій, у яких встановлено п’ятиденний робочий тиждень з двома вихідними днями в суботу та неділю, зможуть перенести робочі дні з:

  • п’ятниці 8 січня на суботу 16 січня;
  • понеділка 23 серпня на суботу 28 серпня;
  • п’ятниці 15 жовтня на суботу 23 жовтня.

Нагадаємо також, що у грудні 2020 року перенесення робочих днів не буде. Проте 25 грудня - це офіційний святковий і неробочий день (Різдво Христове).

 

Як оформлюється щорічна основна відпустка у грудні 2020 року, якщо вона припадає на Різдво?

Насправді, говорити так невірно - святкові та неробочі дні не включаються до тривалості щорічної основної відпустки. Більш того, ці дні не оплачуються відпускними.

Отже, коли складаємо заяву і наказ про надання щорічної основної відпустки, наприклад, з 3 грудня 2020 року на 24 календарні дні, то закінчуєтся така відпустка 27 грудня. І стати до роботи працівник має 28 грудня 2020 року. При цьому визначити період надання відпустки в заяві та в наказі можна двома шляхами (обидва вони правильні, тож, на ваш вибір):

  • "з 3 грудня 2020 року на 24 календарні дні"
  • "з 3 грудня 2020 року по 27 грудня 2020 року".

 

Як визначити тривалість відпустки, якщо на її період припали робочі дні, що переносяться, та як це впливає на день виходу на роботу після відпустки (чи подовжується її тривалість)? Чи повинні такі працівники працювати в робочу суботу, наприклад - 16 січня, якщо 8 січня вони перебуватимуть у відпустці?

Фахівці Держпраці роз'яснють: оскільки щорічна відпустка надається в календарних днях, то її тривалість, наприклад для працівників, якім вона надана буде в січня 2021 року, не змінюється від того, що 8 січня 2021 року буде вихідним днем. Адже до тривалості щорічної відпустки не враховують, згідно зі ст. 781 КЗпП України, лише святкові й неробочі дні, визначені ст. 73 КЗпП України (1 січня — Новий рік, 7 січня — Різдво Христове), а решту вихідних днів за графіком роботи враховують.

Отже, якщо щорічна відпустка працівника закінчується 15 січня, то субота, 16 січня для нього буде робочим днем, як і для решти працівників підприємства.

На підставі: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»