• Посилання скопійовано

Працевлаштування іноземців: з’явився новий законопроєкт

Мінекономіки розмістило для обговорення проєкт Закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо застосування праці іноземців та осіб без громадянства в Україні»

Працевлаштування іноземців: з’явився новий законопроєкт

Проєктом Закону пропонується внести зміни до Законів «Про зайнятість населення» та «Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства», зокрема:

  • удосконалити підстави видачі або продовження дії дозволів на застосування праці іноземців та осіб без громадянства;
  • уточнити перелік документів, які необхідно подати для отримання дозволу, відмови у видачі або продовженні дії таких дозволів;
  • скасування вимоги щодо розміру заробітної плати для іноземців та осіб без громадянства;
  • встановити рівні умови оплати праці як для громадян України, так і для іноземців та осіб без громадянства, що перебувають в Україні на законних підставах;
  • створити правове підґрунтя для застосування праці іноземців та осіб без громадянства, які перебувають в Україні для навчання  у навчальних закладах України;
  • врегулювати питання щодо безкоштовної видачі дублікату дозволу у випадках втрати чи пошкодження раніше виданого дозволу, термін дії якого не закінчився;
  • посилити контроль за додержанням законодавства у цій сфері, створити механізми захисту національного ринку праці та його регулювання в частині залучення іноземної робочої сили.

Крім того, законопроєктом пропонується:

  • удосконалити перелік документів, які подаються роботодавцями для отримання або продовження дії дозволів на застосування праці окремих категорій іноземних працівників та розміру плати за продовження таких дозволів;
  • спростити доступ до цієї адміністративної послуги та передбачити можливість її отримання будь-яким зручним для роботодавця способом, у тому числі через центри надання адміністративних послуг;
  • підвищити якість сервісного обслуговування.

При цьому передбачається встановити оплату за видачу дозволу на застосування праці іноземців та осіб без громадянства у розмірах 3/5/10 прожиткових мінімумів. Розмір плати, як і зараз, залежатиме від строку дії дозволу (наразі він становить 2/4/6 прожиткових мінімумів згідно зі ст. 42-4 Закону про зайнятість).

Щодо отримання дублікату втраченого дозволу, то він видаватиметься за умови подання роботодавцем територіальному органу центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері зайнятості населення та трудової міграції, заяви у довільній формі щодо видачі дубліката дозволу. У разі пошкодження дозволу його дублікат видається за умови подання роботодавцем відповідної заяви у довільній формі та пошкодженого дозволу. Плата за внесення змін до дозволу або за видачу дубліката дозволу не справляється.

Передбачається також, що заробітна плата іноземця або особі без громадянства встановлюватиметься згідно зі штатним розписом роботодавця,  тобто з рівними умовами, як для громадян України (наразі у розмірі не менше 5/10 мінімальних заробітних плат, залежно від категорії іноземців). Проте це не означає, що зарплати громадян України на підприємствах, де працюють іноземці, треба буде підвищити до мінімального рівня оплати праці іноземців. Навпаки пропонується прибрати чинне мінімальне обмеження на розмір заробітної плати іноземця – і його працю оплачуватимуть за тими ж правилами, що і працю громадян України.

 

Коли ці зміни запрацюють?

Як передбачено законопроєктом, він набере чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

При цьому не обійшлися без перехідних положень. Так, дозволи на застосування праці іноземців та осіб без громадянства, які видані до набрання чинності змін, діятимуть до закінчення строку, на який їх видано, або на який їх дію було продовжено.

Отже, вищенаведені зміни будуть стосуватися лише до нових дозволів, які видаватимуться або подовжуватимуться після набрання чинності нового закону.

***

Читайте також:

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»