• Посилання скопійовано

Незабаром Рада може скасувати перенесення робочих днів через свята

Комітет з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів рекомендував прийняти за основу законопроєкт щодо заборони перенесення вихідних та робочих днів через свята

Незабаром Рада може скасувати перенесення робочих днів через свята

Нагадаємо, що КЗпП в нашій державі визначено 11 святкових та неробочих днів. Згідно з частиною третьою статті 67 КЗпП у випадку, коли святковий або неробочий день співпадає з вихідним днем, то такий вихідний переноситься на наступний після святкового або неробочого. Наприклад, у червні вихідний 20 червня (Трійця) буде перенесено на понеділок 21 червня. Про це тут.

Крім того, щороку Уряд видає відповідні розпорядження про перенесення тих чи інших робочих днів, що є наступними після святкових або неробочих днів, визначених ст. 73 КЗпП, мотивуючи своє рішення створенням сприятливих умов для використання святкових та неробочих днів, а також раціональним використанням робочого часу. Це подекуди призводить до 4-х неробочих днів поспіль. Так є цього року. Для тих, хто прислухається рекомендації Кабміну, у 2021 році будуть ще такі перенесення робочих днів:

  • з понеділка 23 серпня на суботу 28 серпня;
  • з п’ятниці 15 жовтня на суботу 23 жовтня.

На думку нардепів, надмірна кількість перенесень робочих днів негативно впливає на продуктивність праці, мінімізує можливості роботи з інвесторами та донорами і назагал формує негативну репутацію бізнеспотенціалу України у світі. 

Аналіз досвіду країн світу у питанні перенесення робочих днів доводить, що в Білорусі, Польщі, Словаччині, Чехії, Литві, Франції, Німеччині, Данії, Нідерландах, США та інших країнах такої практики немає.

Перенесення робочих днів є типовою радянською традицією, яка до сьогодні зберігається в деяких пострадянських країнах, зокрема, в Росії. 

Крім того, перенесення робочих днів призводить до 6-денного робочого тижня, подекуди - двічі на місяць, що є порушенням законодавчих вимог до мінімального часу відпочинку працівника, який не може бути зменшеним. А також це знижує трудову мотивацію та негативно впливає на можливість людини адаптуватися до робочого дня, що є наступним за довгими вихідними.

З огляду на це, у Верховній Раді ще 15 січня 2021 року було зареєстровано законопроєкт №4597 "Про внесення змін до статті 67 Кодексу законів про працю України щодо узгодження вітчизняного законодавства із законодавством країн членів Європейського Союзу у питанні перенесення робочих днів". Його авторами є Г. Третьякова та інші нардепи зі "Слуга народу". Ми про нього свого часу писали тут.

Нагадаємо, що ним пропонується заборонити перенесення вихідних та робочих днів на підприємстві, в установі або організації, крім випадків встановлених КЗпП. Тобто норма КЗпП, якою визначено, що у випадку, коли святковий або неробочий день збігається з вихідним днем, вихідний день переноситься на наступний після святкового або неробочого, залишиться. У разі прийняття цей Закон набере чинності з 1 січня 2022 року.

11 травня 2021 року відбулося засідання Комітету з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів. На ньому Комітет рекомендував:

  • законопроєкт №4597 включити до порядку денного п'ятої сесії ВРУ (вона триватиме до липня 2021 р.);
  • за результатами розгляду у першому читанні прийняти його за основу. 

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»