• Посилання скопійовано

Чи може працівник-фрилансер відмовитися виконувати роботу за вимогою роботодавця?

Якщо роботодавець вимагає виконання роботи поза межами базових днів і годин або якщо працівнику повідомили про наявність роботи з порушенням мінімальних строків, він може відмовитися від виконання

Чи може працівник-фрилансер відмовитися виконувати роботу за вимогою роботодавця?

Держпраці у Запорізькій області пояснює чи може працівник із нефіксованим робочим часом відмовитися виконувати роботу за вимогою роботодавця.

Так, якщо роботодавець вимагає виконання роботи поза межами базових днів і годин, або якщо працівнику повідомили про наявність роботи з порушенням мінімальних строків, визначених трудовим договором із нефіксованим робочим часом. У такому разі відмова не може вважатися порушенням умов трудового договору.

 

Від редакції: Нагадаємо, За новим Законом трудовий договір з нефіксованим робочим часом – це особливий вид трудового договору, умовами якого не встановлено конкретний час виконання роботи, обов’язок працівника виконувати яку виникає виключно у разі надання роботодавцем передбаченої цим трудовим договором роботи без гарантування того, що така робота буде надаватися постійно, але з дотриманням умов оплати праці, передбачених цією статтею.

Роботодавець самостійно визначає необхідність та час залучення працівника до роботи, обсяг роботи та в передбачений трудовим договором строк погоджує з працівником режим роботи та тривалість робочого часу, необхідного для виконання відповідної роботи. При цьому повинні дотримуватися вимоги законодавства щодо тривалості робочого часу та часу відпочинку.

 

Коментар від Мінекономіки: на відміну від звичайного трудового договору, яким встановлюється обов’язок роботодавця забезпечувати працівника роботою на постійній основі та обов’язок працівника бути постійно присутнім на робочому місці відповідно до встановленого графіку роботи, трудовий договір з нефіксованим робочим часом (ТДНЧ) передбачає виконання роботи за нестандартних умов праці, тобто роботодавець надає і оплачує роботу, а працівник її виконує – лише за наявності такої роботи.

***

Читайте також:

Джерело: Держпраці у Запорізькій області

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»