• Посилання скопійовано

Реформа працевлаштування осіб з інвалідністю: представлено законопроєкт

Міністр соцполітики презентувала доопрацьований законопроєкт №5344 щодо запровадження сплати цільового внеску замість штрафів за невиконання нормативу працевлаштування осіб з інвалідністю

Реформа працевлаштування осіб з інвалідністю: представлено законопроєкт

Комітет Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів розповідає, що одним з питанням порядку денного засідання комітету ВРУ з соцполітики став розгляд євроінтеграційного проекту Закону про внесення змін до деяких законів України щодо створення сприятливих умов для працевлаштування осіб з інвалідністю за реєстр. №5344, доопрацьованого робочою групою при Комітеті, яка складалася з представників центральних органів виконавчої влади та громадських організацій. 

Презентувала основні новації законопроекту Міністр соціальної політики України Оксана Жолнович. За словами пані Жолнович, на сьогодні працевлаштованими є лише 16,2% осіб з інвалідністю. При цьому кожен другий серед осіб з інвалідністю є в працездатному віці і потребує реабілітації та подальшого працевлаштування. Серед проблем працевлаштування даної категорії населення: часті випадки дискримінації осіб з інвалідністю на ринку праці; правова неврегульованість надання послуг соціального супроводу на робочому місці; брак заохочувальних стимулів для роботодавців. 

Нагадаємо, що відповідно до чинного законодавства для підприємств, установ, організацій, ФОП, які використовують найману працю, встановлено обов’язковий норматив робочих місць для працевлаштування осіб з інвалідністю. Втім, за словами Міністра соціальної політики України, така законодавчо обумовлена обов’язковість надання роботи особам з інвалідністю не сприяє широкому працевлаштуванню відповідної категорії українців. А відтак має місце практика «оренди трудових книжок». Тому, за словами Оксани Жолнович, доопрацьований Комітетом законопроект за реєстр. №5344 пропонує запровадити для всіх категорій роботодавців як приватного, так і публічного сектору сплату цільового внеску на підтримку працевлаштування осіб з інвалідністю замість штрафів за невиконання відповідного нормативу працевлаштування.

Проект акту передбачає розширення категорій підприємств, які можуть користуватися фінансовою підтримкою для забезпечення працевлаштування осіб з інвалідністю, а також розширює можливості для працевлаштування осіб з інвалідністю шляхом набуття будь-яким суб’єктом господарювання статусу підприємства трудової інтеграції за умови відповідності законодавчо визначеним критеріям. 

У разі прийняття законопроекту можливим стане й заснування підприємств захищеного працевлаштування, які мають на меті не отримання прибутку, а забезпечення працевлаштування осіб із важкими формами обмежень функціонування. 

Серед новацій законопроекту, на які варто звернути увагу, – обов’язкове включення до механізму працевлаштування осіб з інвалідністю соціальних послуг (соціального супроводу на робочому місці, персонального асистента, перекладу жестовою мовою тощо), а також залучення до процесу сприяння зайнятості та працевлаштуванню приватних агенцій працевлаштування.

«Якщо комплексно підійти до підтримки працевлаштування осіб з інвалідністю працездатного віку, то ми могли б щонайменше вдвічі збільшити відсоток працевлаштування серед людей з інвалідністю», – зазначила пані Міністр. 

З урахуванням розгляду вищевказаного законопроекту народні депутати України – члени Комітету проголосували за частковий перегляд рішення Комітету від 18 червня 2021 року, прийнятого за результатами розгляду проектів законів за реєстр. №5344, №5344-1, №5344-2 та №5344-3, рекомендувавши Верховній Раді України відхилити зазначені проекти Законів. 

Натомість Комітет прийняв рішення подати на розгляд Верховної Ради України доопрацьований у Комітеті законопроект за реєстр. №5344 з урахуванням пропозицій народних депутатів України – членів Комітету, висловлених на засіданні Комітету, доручивши народному депутату України – Голові Комітету Галині Третьяковій оформити, підписати та зареєструвати його у встановленому порядку, а також рекомендувати Верховній Раді України за наслідками розгляду у першому читанні прийняти за основу.

Джерело: Комітет Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»