Зазначені Правила поширюються на всіх суб'єктів господарювання незалежно від форм власності та організаційно-правової форми, що провадять діяльність із виробництва виноградних та інших плодово-ягідних вин. Правила є обов'язковими для виконання і працівниками, і роботодавцями.
Окремими розділами документа прописано низку вимог:
- загальні вимоги;
- щодо безпеки виробничого обладнання та організації робочих місць;
- щодо безпеки технологічних процесів;
- щодо охорони праці для виноробних виробництв, розміщених у підземних гірничних виробках.
До цього на території України застосовувалися Правила ще часів СРСР. Так винороби користувалися Правилами з техніки безпеки і виробничої санітарії у виноробній промисловості, затвердженими Міністерством харчової промисловості СРСР у 1980 році, та Правилами техніки безпеки і виробничої санітарії для підприємств виноробної промисловості, які розміщені в підземних гірничих виробках, затвердженими Міністерством харчової промисловості у 1984 році.