• Посилання скопійовано

Працюєте на пенсії — завітайте до Пенсійного фонду

Працюєте, отримуючи пенсію? Обережно, не обпечіться. Щоб вам правильно нараховували виплати, треба знати не лише всі норми, а й свої права. І не забувати вчасно повідомляти про прийняття на роботу чи звільнення з неї. Якщо ж цього не зробите, ризикуєте втратити гроші

Лабіринт пенсійної системи — це рух коштів в один бік: зменшення виплат. Домогтися їх збільшення, якщо додатково десь працювали, дуже складно. Натомість, якщо отримали більше, ніж передбачено, — вирахують аж бігом. Інколи — більше, ніж треба. І щоб довести свою правоту, треба витратити немало нервів та часу, оббиваючи пороги кабінетів.
Валентина Февчук, пенсіонерка: «Я одержала лист з Пенсійного фонду про те, що з мене вирахують 363 гривні, що я працювала майже 3 роки і не повідомила їх вчасно. Але я не працювала 3 роки. Я працювала 2 місяці. І всі документи там були зроблені. Я працювала за контрактом, і всі документи з інституту надійшли».
У Пенсійному фонді жінці пояснили: немає документів, і треба почекати, поки їх повернуть із бухгалтерії. Але гроші — уже вирахували. І взагалі, пенсіонерка сама винна, бо мала повідомити про своє працевлаштування та звільнення. Чому громадяни мусять їздити до Пенсійного фонду, якщо замість них це мають робити роботодавці, чиновники пояснити не можуть. Адже є спеціальна електронна система, куди вносять всі дані про працівників ще з 2004 року.
Ірина Ковпашко, заступник директора департаменту ПФУ: «З 1 жовтня 2011-го набрали чинності зміни до закону про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування. І саме цими змінами передбачено, що працюючим пенсіонерам не здійснюється перерахунок пенсії при зміні прожиткового мінімуму. Якщо пенсіонерка не повідомила, і перерахували, то оця різниця між розмірами і є сумою переплат».
Перерахунок роблять лише тим, хто працював менше місяця, і приватним підприємцям, які отримують дохід. А також особам, які працюють на виборах чи на умовах цивільно-правових договорів без щомісячної виплати зарплати. Якщо ж кошти з людини все-таки стягнули як надміру виплачені, вона може перевірити, чи законно це зробили.
Володимир Дзьобак, голова ради всеукраїнської асоціації пенсіонерів: «Найкраще є так звані інформаційні бокси в пенсійних фондах, піти перевірити стан свого пенсійного рахунку, звідки були відрахунки, що там значиться і так далі. Мало того, він може піти в місцевий пенсійний фонд, і вони зобов’язані пенсіонеру надати необхідні документи».
Якщо ж надати таку довідку чи правильно провести перерахунок відмовляються, слід написати заяву із проханням пояснити причини стягнення коштів. І зареєструвати її у відділі вхідної кореспонденції. Якщо відповіді не надійде протягом місяця, — судіться.

Джерело: Телеканал UBR

Рубрика: Праця та соціальний захист/Пенсії

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Пенсії»