• Посилання скопійовано

Про виплату грошової допомоги медикам, освітянам

За яких умов особи при виході на пенсію мають право на отримання грошової допомоги у розмірі їх десяти місячних пенсій?

З 1 жовтня 2011 року, після набрання чинності Законом України «Про заходи щодо законодавчого забезпечення реформування пенсійної системи», запроваджено нову норму, якою встановлено, що особам, які на день досягнення пенсійного віку, передбаченого ст. 26 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», працювали у закладах та установах державної або комунальної форми власності на посадах, робота на яких дає право на призначення пенсії за вислугу років відповідно до п. «е» — «ж» ст. 55 Закону України «Про пенсійне забезпечення» і мають страховий стаж (для чоловіків 35 років, для жінок — 30 років) на таких посадах, а також якщо вони до цього не отримували будь-яку пенсію, при призначенні пенсії за віком виплачується грошова допомога, яка не підлягає оподаткуванню, у розмірі їх десяти місячних пенсій станом на день її призначення.
Визначення страхового стажу, що дає право на виплату цієї грошової допомоги, здійснюється на підставі постанови Кабінету Міністрів України від 4 листопада 1993 року №909 (зі змінами, внесеними постановою Кабінету Міністрів України від 26.09.2002 р. №1436).
При цьому якщо вчитель чи лікар працює на 0,5 або 0,25 тарифної ставки, то страховий стаж як для призначення пенсії за віком, так і для визначення права на виплату грошової допомоги визначається пропорційно до сплачених страхових внесків.
Особи, яким було призначено пенсії за вислугу років і які згодом влаштувалися на роботу, яка дає право на пенсію за вислугу років (у зв’язку з чим виплату пенсії за вислугу років було припинено, а на момент досягнення пенсійного віку вони працюють на посадах у державних чи комунальних закладах освіти чи охорони здоров’я і звертаються за призначенням пенсії за віком), права на таку грошову допомогу не мають, оскільки пенсія їм уже призначалась.

Джерело: Пенсійний фонд України

Рубрика: Праця та соціальний захист/Пенсії

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Пенсії»