• Посилання скопійовано

Інструкція про порядок обчислення і сплати пенсійних внесків зазнала змін

Інструкцію про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування привели у відповідність до чинного законодавства

 Інструкція про порядок обчислення і сплати пенсійних внесків зазнала змін

Постановою ПФУ від 13.12.2017 р. №29-1 (зареєстрована в Мін'юсті 09.01.2018 р. за №27/31479)  затверджено зміни до Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, затвердженої постановою ПФУ від 19.12.2003 р. № 21-1. 

Таким чином Інструкцію привели у відповідність до чинного законодавства. Докладно про ці законодавчі зміни читайте тут>>

 

Що саме змінилося?

1) Термінологія Інструкції приведене у відповідність до офіційного перекладу Конвенції про права осіб з інвалідністю і Факультативного протоколу до неї, ратифікованої Законом України від 16 грудня 2009 року № 1767-VI. У тексті Інструкції терміни  “інвалід”, “дитина – інвалід” замінюються на терміни “особа з інвалідністю”, “дитина з інвалідністю”.

 

2) Раніше відбулися зміни щодо витрат Пенсійного фонду на виплату та доставку пенсій за віком, призначених  на пільгових умовах, які підлягають відшкодуванню. У зв’язку з цим внесено зміни до розділу 6 Інструкції щодо посилання на нормативні акти вищої юридичної сили стосовно відшкодування вищезазначених витрат та назв додатків до зазначеного розділу.

Згідно з оновленим п. 6.1 Інструкції  для платників, зазначених у пп. 2.1.1 Інструкції (крім платників, віднесених до четвертої групи платників єдиного податку, що визначені у підпункті 4 п. 291.4 ПКУ), відшкодуванню підлягають фактичні витрати на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах відповідно до ст. 13 Закону "Про пенсійне забезпечення" до набрання чинності Законом №2148-VІІІ та призначених відповідно до частини другої ст. 114 Закону  "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування":

  • особам, які були зайняті повний робочий день на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за Списком № 1 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затвердженим Кабінетом Міністрів України, крім тих, які були безпосередньо зайняті повний робочий день на підземних роботах (включаючи особовий склад гірничорятувальних частин) з видобутку вугілля, сланцю, руди та інших корисних копалин, на будівництві шахт та рудників за Списком робіт і професій, затвердженим Кабінетом Міністрів України;
  • особам, які були зайняті на інших роботах, що дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах відповідно до пп. "б"-"з" статті 13 Закону "Про пенсійне забезпечення" та пунктів 2-8 частини другої статті 114 Закону "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування".

Витрати на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах особам, які мають стаж, що дає право на призначення цих пенсій на декількох підприємствах, покриватимуться цими підприємствами пропорційно стажу роботи.

 

3) Уточнено види господарських операцій, з яких сплачується збір на обов’язкове державне пенсійне страхування.

Згідно з підкоригованим п. 7.1 Інструкції, сплата збору на обов'язкове державне пенсійне страхування під час подання ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів на клеймування державним пробірним клеймом до казенних підприємств пробірного контролю, з операцій набуття права власності на легкові автомобілі, що підлягають першій державній реєстрації в Україні (крім випадків забезпечення легковими автомобілями осіб з інвалідністю згідно із законодавством та успадкування легкових автомобілів відповідно до закону), купівлі-продажу нерухомого майна, послуг стільникового рухомого зв'язку здійснюється відповідно до Порядку сплати збору на обов'язкове державне пенсійне страхування з окремих видів господарських операцій, затвердженого постановою КМУ від 03.11.1998 р. №1740.

 

4) У новій редакції викладено назви деяких додатків до Інструкції:

  • додаток 6 ""Розрахунок фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, що підлягають відшкодуванню, призначених особам, які були зайняті на інших роботах, що дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах відповідно до пунктів "б"-"з" статті 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" та пунктів 2-8 частини другої статті 114 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування";
  • додаток 7 "Розрахунок фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, що підлягають відшкодуванню, призначених особам, які були зайняті повний робочий день на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за Списком №1 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затвердженим Кабінетом Міністрів України";
  • додаток 8 "Відомості про фактичні витрати на виплату та доставку пенсій за віком, призначених на пільгових умовах, з _____________ 20 __ року";
  • додаток 8а "Відомості про фактичні витрати на виплату та доставку пенсій за віком, призначених на пільгових умовах, з _____________ 20___ року, які не можуть бути відшкодовані у зв'язку з ліквідацією підприємств без правонаступників або перебуванням їх за межами України".

 

5) Змінено строк пред’явлення документів до примусового виконання з одного року на три місяці.

Відповідні зміни внесено  у пункт 3 додатка 9, пункт 3 додатка 10, додатки 13, 14, 15, 16, 17, 17а, 18, 19, 20.

 

Ця постанова набере чинності з дня її офіційного опублікування.

Автор: «Дебет-Кредит»

На підставі: Пенсійний фонд України

Рубрика: Праця та соціальний захист/Пенсії

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Пенсії»