• Посилання скопійовано

При посвідченні договору про сплату аліментів потрібно сплатити держмито

При нотаріальному посвідченні договору про сплату аліментів справляється державне мито у розмірі 1 % від суми договору, але не менше одного н.м.д.г.

При посвідченні договору про сплату аліментів потрібно сплатити держмито

Міндоходів роз'яснило, що батьки мають право укласти договір про сплату аліментів на дитину, у якому визначити розмір та строки їх виплати. Така норма передбачена ст. 189 Сімейного кодексу України від 10 січня 2002 року № 2947-III (із змінами і доповненнями). Умови договору не можуть порушувати права дитини, які встановлені цим Кодексом. Договір укладається у письмовій формі і нотаріально посвідчується.

При нотаріальному посвідченні такого договору державне мито справляється у розмірі 1 % від суми договору, але не менше одного неоподатковуваного мінімуму доходів громадян.

За вчинення дій в інтересах фізичних та юридичних осіб та видачу їм документів, що мають юридичне значення, справляється державне мито. Платники державного мита і об’єкти справляння державного мита, а також розміри ставок державного мита визначені Декретом Кабінету Міністрів України від 21 січня 1993 року № 7-93 «Про державне мито» (далі – Декрет).  

Зокрема, ставки державного мита за нотаріальні дії, вчинювані державними нотаріальними конторами і виконавчими комітетами сільських, селищних, міських Рад народних депутатів, визначені у п.3 ст.3 Декрету. Водночас, Декретом не встановлено окремої ставки державного мита за нотаріальне посвідчення договору про сплату аліментів на дитину. Тому за  посвідчення такого договору державне мито справляється відповідно до пп. «д» п. 3 ст. 3 Декрету як за посвідчення інших договорів, що підлягають оцінці.

Особливості обчислення і сплати державного мита визначає Інструкція про порядок обчислення та справляння державного мита, затверджена наказом Міністерства фінансів України від 07.07.2012 № 811.

Джерело: Міністерство доходів і зборів України

Рубрика: Право і відповідальність/Договірні відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Договірні відносини»