• Посилання скопійовано

ВГСУ роз’яснив, які акти суб’єктів господарювання у правовідносинах з постачання електроенергії не можна визнати недійсними

В оглядовому листі від 30.12.2011 р. №01-06/1872 ВГСУ узагальнив практику застосування законодавства у сфері постачання електроенергії.

У зазначеному узагальненні особливу увагу суд приділив питанню визнання недійсними актів різних суб’єктів, що обмежують права й інтереси суб’єктів господарювання та споживачів, в аспекті підсудності справ хозсудам, тобто практики застосування ст. 12 ГПК.

Так, акт екологічної, аварійної і технологічної броні електропостачання споживача не є операцією, і не має характеру акту в сенсі статті 20 ГК, бо не породжує, не змінює та не припиняє цивільних правовідносини. Такий акт є документом, що фіксує величини електричної потужності і мінімальний рівень споживання, які визначаються вимірами або розрахунковим шляхом, має виключно технічний характер та складається з метою запобігання виникненню надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру через припинення електропостачання. Отже, такий акт не можна визнати недійсним у порядку господарського судочинства.

Також не є актом у розумінні ст. 20 ГК рішення постачальника електроенергії про нарахування вартості недорахованої спожитої електроенергії. ВГСУ вважає, що за своєю правовою природою такий акт є оперативно-господарською санкцією, а не актом ненормативного характеру.

Відповідно, у разі незгоди із застосуванням оперативно-господарської санкції зацікавлена сторона може звернутися до суду із заявою про скасування такої санкції та відшкодуванні збитків, заподіяних її застосуванням.

 

Рубрика: Право і відповідальність/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»