• Посилання скопійовано

В яких випадках фізособам-«загальникам» не можна віднести до витрат придбані ТМЦ?

Податківці доказали неправомірність віднесення ФОПом до валових витрат сум, понесених на придбання ТМЦ

В яких випадках фізособам-«загальникам» не можна віднести до витрат придбані ТМЦ?

ДПСУ розповідає, що шостим апеляційним адміністративним судом підтверджено обґрунтованість висновків ГУ ДПС у Київській області про неправомірність віднесення фізичною особою-підприємцем до складу валових витрат сум, понесених на придбання товарно-матеріальних цінностей.

Так, в порушення підпункту 177.4 пункту 177 Податкового кодексу України підприємцем віднесено до складу валових витрат за 2017 суми витрат, понесених на придбання товарно-матеріальних цінностей, без отримання доходів, в розмірі 24,90 млн грн без ПДВ, дохід від реалізації яких не отримано; за 2018 суми витрат, понесених на придбання товарно-матеріальних цінностей, без отримання доходів, у розмірі 20,14 млн грн без ПДВ, дохід від реалізації яких не отримано.

Також судом апеляційної інстанції зроблено висновок про порушення фізичною особою-підприємцем підпункту 177.4 пункту 177 Податкового кодексу України внаслідок завищення сум витрат, віднесених до графи 7 розділу 1 «Інші витрати» податкової декларації про майновий стан і доходи за 2018 на суму 0,97 млн грн без ПДВ у зв`язку з ненаданням до перевірки документального підтвердження понесених витрат.

Шостим апеляційним адміністративним судом враховано доводи ГУ ДПС у Київській області, які викладені в апеляційній скарзі та додаткових поясненнях, в яких зверталася увагу суду на практику Верховного Суду.

Колегія суддів суду апеляційної інстанції зробила обґрунтований висновок про те, що позивачем безпідставно у деклараціях про майновий стан і доходи за 2017 та 2018 віднесено до складу витрат вартість товару, який не було реалізовано, тобто не отримано дохід, та який не було використано у господарській діяльності, а також про те, що позивачем завищено витрати у зв`язку з ненаданням до перевірки документального підтвердження понесених витрат.

Таким чином, постановою Шостого апеляційного адміністративного суду апеляційну скаргу ГУ ДПС у Київській області до платника податків задоволено повністю, скасовано рішення Київського окружного адміністративного суду та прийнято нове рішення, яким у задоволені позовних вимог фізичної особи-підприємця до ГУ ДПС у Київській області про визнання протиправними та скасування податкових повідомлень-рішень, вимоги про сплату боргу та рішення про застосування штрафних санкцій на загальну суму 28,77 млн грн відмовлено.

Джерело: ДПСУ

Рубрика: Право і відповідальність/Судова практика

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Судова практика»