• Посилання скопійовано

Купуєте автомобіль? Обов’язково перевірте, чи не перебуває він у заставі!

При придбанні автомобіля його слід перевіряти, чи немає за ним якихось зобов’язань, про які продавець забув розповісти. Бо, як виявилось, не таким вже й виключним буває випадок, коли придбається заставне майно. А ВС наголосив, що застава зберігає чинність навіть після переходу права власності на автомобіль до іншої особи

Купуєте автомобіль? Обов’язково перевірте, чи не перебуває він у заставі!

Постанова ВС від 09.06.2021 р. справа №643/1735/19

Ми (і податківці) часто нагадуємо про те, як і де перевіряти контрагента, перш ніж укладати із ним договір купівлі-продажу товару, виконання робіт, надання послуг. Але перевіряти слід не лише продавця, а й товар, який купується. Робити такі перевірки варто і тоді, коли сторонами договору купівлі-продажу є пересічні громадяни. 

Яку інформацію можна отримати швидко та гарантовано? Якщо ми говоримо про нерухомість або транспортні засоби, інформація про них міститься у державних реєстрах. 

 

Як перевірити інформацію про ТЗ?

Нещодавно МВС відкрило доступ до бази даних ТЗ – відповідні відомості вже можна побачити і в «Дії».

Як повідомляє МВС на веб-сайті, безоплатні витяги з ЄДР ТЗ можна отримати:

Платний витяг з ЄДР ТЗ надається за умови здійснення пошуку за ідентифікаційним номером (VIN) транспортного засобу. Для цього надається:

  • заповнена частина ІІІ форми запиту, що визначена в Додатку до постанови КМУ від 25.03.2016 р. №260;
  • копія платіжного доручення разом з листом, у якому вказано, за якою адресою і в якій формі (згідно з сумою оплати) запитувач має отримати витяг, що надісланий на адресу сервісного центру МВС, на реквізити якого була здійснена оплата.

Оплата здійснюється у відділенні зручного для заявника банку за реквізитами Регіонального сервісного центру МВС, до якого буде направлятиметься запит.

Увага! Тут потрібно врахувати ще один нюанс - в електронному кабінеті водія відображається інформація про ТЗ, зареєстрованих з 2013 року. Але за цими автомобілями вже точно є інформація про обтяження (заставу), якщо вона існує.

 

Чи зобов’язаний покупець перевіряти ТЗ на дату придбання?

Загалом, виникає цілком просте та логічне запитання: для чого потрібно оплачувати за інформацію, та й взагалі її розшукувати, якщо насьогодні у разі певних підозр чи сумнівів можна укласти договрів безпосередньов МРЕО? Хіба під час засвідчення договору і реєстрації нового власника не відбувається перевірка усіх нюансів і хіба покупцю про це не повідомлять?

Такі думки є цілком слушними. Але є інформація, яка не є необхідною для укладення договорів купівлі-продажу автомобіля та не впливає на можливість її продажу, у т.ч. через органи МВС. І, як не дивно, зараз ми говоримо саме про інформацію щодо обтяжень на автомобіль. 

Отже, цілком можливо, що продавець має певне зобов’язання, виконання якого забезпечено заставою. А предметом такої застави є автомобіль, який вам продають. І мало того, що такий продаж є цілком легальним (незважаючи на факт застави), сама застава переходить разом із автомобілем до нового власника (про це далі). 

Така ж ситуація сталась у коментованій нами справі – покупець не перевірив автомобіль на момент продажу, а потім дізнався про неприємний сюрприз: машина виявилась в заставі банку за договором споживчого кредитування. 

 

Які наслідки для покупця та що йому робити?

У коментованій справі покупець спробував звернутись до суду та визнати нечинним таке обтяження (заставу). Адже новий власник не має жодного відношення до споживчого кредиту попереднього власника.

Втім, суд не оцінив такі доводи – заставодавець (у нашому випадку попередній власник автомобіля) має право відчужувати предмет застави, передавати його в користування іншій особі або іншим чином розпоряджатися ним лише за згодою заставодержателя, якщо інше не встановлено договором. (ч. 2 ст. 586 ЦКУ)

Тобто, дозвіл на продаж автомобіля заставодавець (у нашому випадку – банк) надає продавцю. Покупця при цьому інформувати не зобов’язані. Фактично, ми говоримо про відносини лише між позичальником та банком.

Проте, до покупця ця застава має безпосереднє відношення!

Згідно зі ст. 27 Закону «Про заставу»застава зберігає силу

  • якщо за однією з підстав, зазначених в законі, майно або майнові права, що складають предмет застави, переходять у власність іншої особи
  • і у випадках, коли у встановленому законом порядку відбувається уступка заставодержателем забезпеченої заставою вимоги іншій особі або переведення боржником боргу, який виник із забезпеченої заставою вимоги, на іншу особу.

Статтею 10 Закону «Про забезпечення вимог кредиторів та реєстрацію обтяжень» визначено, що у разі відчуження рухомого майна боржником, який не мав права його відчужувати, особа, що придбала це майно за відплатним договором, вважається його добросовісним набувачем згідно зі ст. 388 ЦКУ за умови відсутності в Державному реєстрі обтяжень рухомого майна відомостей про обтяження цього рухомого майна.

Добросовісний набувач набуває право власності на таке рухоме майно без обтяжень.

За таких обставин реалізація автомобіля, що є предметом застави та про що відомості внесені до Державного реєстру обтяжень рухомого майна, без припинення обтяжень, не припиняє заставу. Тому застава зберігає чинність при переході права власності на автомобіль до іншої особи.

І лише, якщо відомості про заставу на автомобіль не внесені до Державного реєстру обтяжень рухомого майна на дату укладення договору купівлі-продажу, новий власник (покупець) автомобіля вважається добросовісним і набуває право власності на таке рухоме майно без обтяжень.

Тобто, негативний наслідок для нового власника в цьому випадку прямий – він так само, як і попередній власник, не може продати такий автомобіль або надати його в користування (зокрема, оренду) іншій особі без згоди банка (заставодержателя). Саме це обмеження покупець намагався зняти, і в нього нічого не вийшло. Закон в цьому випадку на боці банка. 

 

Невже нічого не можна вдіяти?

Можна. Але найкраще, як ми зазначили напочатку, це перевіряти автомобіль до укладання договору купівлі-продажу. 

Якщо ж ви опинилися в ситуації, як в коментованій судовій справі, знімати заставу сенсу немає. Проте можна спробувати подіяти на продавця!

Адже він був зобов’язаний повідомити покупця про факт застави. Повідомлення покупця про права третіх осіб на предмет купівлі-продажу є обов’язком продавця (ст. 659 ЦКУ). Йдеться про такі права третіх осіб як права наймача (оренди), право застави, право довічного користування тощо. Часто подібне зобов’язання прописується і у договорі , із зазначенням відповідальності за невиконання цієї вимоги закону (штрафні санкції або інше).

Якщо ж такої умови немає, що можна вдіяти за законом?

У разі невиконання цієї вимоги покупець має право вимагати:

  • зниження ціни 
  • або розірвання договору купівлі-продажу.

Відтак, ані скасувати, ані визнати нечинною заставу на придбаний автомобіль новий власник не зможе – суди його не підтримають. А ось вимагати розірвати договір, а у разі відмови продавця розірвати договір та повернути кошти (або знизити ціну) покупець має звернутись до суду.

Проте не будемо забувати, що покупцю потрібно буде довести, що він не знав чи не міг знати про заставу чи інші обтяження. 

Наприклад, у коментованій справі покупець заздалегідь звернувся до органів МВС із питанням, чи немає на цьому автомобілі якихось зобов’язань. А вони листом відповіли, що за результатами перевірки за Єдиним державним реєстром МВС від 10.07.2018 року відсутні записи про арешт або заборону відчуження автомобіля. Такий лист може бути доказом того, що покупець не знав і не міг знати про наявність застави (особливо, якщо сам покупець зазначить у запиті, що і наявність або відсутність застави його також цікавлять!).

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Автор: Канарьова Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Право і відповідальність/Судова практика

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Судова практика»