• Посилання скопійовано

Стягнення компенсації шкоди з працівника – в межах одного року!

ВС наголосив, що річний строк звернення до суду за стягненням майнової шкоди з працівника врегульовано нормами КЗпП, а не нормами ЦКУ. При цьому такий строк рахується від дня виявлення заподіяної шкоди

Стягнення компенсації шкоди з працівника – в межах одного року!

Коментар до Постанови ВС від 14.12.2022, справа № 750/10938/15-ц 

Нагадаємо, що працівники несуть матеріальну відповідальність за шкоду, заподіяну підприємству, установі, організації внаслідок порушення покладених на них трудових обов’язків.

Під терміном «працівники» розуміють осіб, які працюють за трудовими договорами (контрактами).

Коли ми говоримо про «матеріальну відповідальність», то йдеться про заподіяну з вини працівника роботодавцю (підприємству, установі, організації) шкоду у повному її розмірі.

Матеріальна відповідальність настає у випадках, зокрема, коли шкоду завдано діями працівника, які мають ознаки діянь, переслідуваних у кримінальному порядку.

Стягнення матеріальної шкоди може бути лише в межах одного року з дня виявлення заподіяної працівником шкоди. А як обчислити цей рік часу, як встановити день виявлення? На це питання надає відповідь суд у коментованому нами рішенні. 

 

Вирок суду та розмір майнової шкоди

Отже, приклад із практики. 

Фізособа працювала на посаді комерційного директора ТОВ. І її було визнано винною за ч. 5 ст. 191 ККУ «Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем»

Вироком встановлено, що працюючи на посаді комерційного директора, у 2012 році ця особа заподіяла ТОВ шкоду в особливо великих розмірах за ч. 5 ст. 191 КК України, на загальну суму 444 001,14 грн. Вирок набрав сили 30.08.2015.

ТОВ, дочекавшись набрання вироком законної сили, звернулося до суду (у листопаді 2015 року). ТОВ вимагало відшкодування майнової шкоди, завданої внаслідок вчинення злочину в сумі 5 121 529 грн та посилалось при цьому на норми ст. 16, 1166 ЦКУ

Тобто що ми маємо? Спочатку злочин. Потім його було встановлено і щодо нього було винесено судовий вирок. Вирок набрав сили, і лише після цього (очевидно, не очікуючи добровільної компенсації з боку працівника) роботодавець звернувся до суду із позовом про компенсацію завданої шкоди. 

Щоправда, під час розгляду справи у суді першої інстанції було призначено та проведено комплексну товарознавчу та економічну експертизу, яка зменшила суму майнової шкоди до 1 256 382,36 грн, у т.ч. ПДВ 209 397,06 грн. Суд першої інстанції позов задовольнив та стягнув визначену експертизою суму коштів.

Проте апеляційна інстанція та ВС стали на бік засудженої особи! І компенсацію роботодавець не отримав. Чому? 

 

Помилка роботодавця

Річ у тім, що ТОВ звернулося до суду після набрання вироком законної сили. 

Якби йшлося про цивільно-правові відносини, це було б правильно. Адже, враховуючи приписи ЦКУ, ТОВ мало би право звернутися за відшкодуванням майнової шкоди протягом строків позовної давності, що встановлено ЦКУ (тобто класичні три роки).

Проте у коментованій нами справі йдеться про працівника і про нанесення шкоди внаслідок перебування у трудових відносинах із постраждалим роботодавцем. А у таких ситуаціях треба застосовувати норми КЗпП. І тут вже у роботодавця на стягнення шкоди є лише один рік. А ще треба ж встановити, з якої дати його починати рахувати! 

ВС наголосив, що для звернення власника або уповноваженого ним органу до суду за стягненням із працівника матеріальної шкоди встановлюється строк в один рік з дня виявлення заподіяної працівником шкоди (ч. 3 ст. 233 КЗпП).

Важливо! Під час вирішення спорів щодо відшкодування шкоди, завданої діями працівника, суди повинні перевіряти, чи було дотримано власником або уповноваженим ним органом установленого статтею 233 КЗпП річного строку з дня виявлення заподіяної працівником шкоди для звернення до суду з позовом про її відшкодування.

Днем виявлення шкоди необхідно вважати день, коли власнику або уповноваженому ним органу стало відомо про наявність шкоди, завданої працівником. Зокрема, днем виявлення шкоди необхідно вважати день підписання відповідного акта або висновку: 

  • за результатами інвентаризації матеріальних цінностей, 
  • під час ревізії або перевірки фінансово-господарської діяльності підприємства, установи, організації.

Натомість факт ухвалення судом вироку чи іншого рішення в межах Кримінального кодексу України, яким працівника, який заподіяв шкоду, визнано винним, не змінює строків, протягом яких юридичній особі (власнику чи уповноваженому органу) або органу державного управління стало відомо про наявність складених актів, висновків та інших документів, що підтверджують встановлення фактів заподіяння шкоди та початок перебігу річного строку звернення до суду.

Отже, ВС вважає, що день ухвалення вироку чи ухвали суду за правилами Кримінального кодексу України щодо працівника не вважається днем виявлення заподіяної ним шкоди за наявності доказів доведеного факту завдання шкоди.

Покажемо, як це працює на практиці. У коментованій нами справі про факт заподіяння працівником майнової шкоди ТОВ стало відомо після перевірки наявності товару на зберіганні у товаристві, про що 25.10.2012 складено акт інвентаризації. Отже, відлік установленого річного строку (ч. 3 ст. 233 КЗпП) для звернення до суду з позовом про відшкодування шкоди, завданої підприємству, розпочався з жовтня 2012 року. І вже 26.10.2013 строк позовної давності для цієї шкоди закінчився. Тож коли ТОВ подало позов у листопаді 2015 року, в нього вже не було шансів виграти справу. 

 

День виявлення шкоди за фіктивним договором

Доволі цікава ситуація може бути з договорами, підписаними посадовою особою, щодо якої винесено вирок, про що ВС згадав у коментовані нами справі.

У справі № 380/1242/16-ц (Постанова ВС від 16.10.2019) у 2010 році директор комунального підприємства підписав договір із підрядником та платіжне доручення на нібито погашення кредиторської заборгованості за виконання будівельних робіт. 

Проте той факт, що підписаний контракт, за яким було проведено будівництво і ремонт опалення, є фіктивним, виявив вже наступний директор у січні 2015 році. Обвинувальний акт у кримінальному провадженні за цим фактом щодо попереднього керівника комунального підприємства було складено 27.01.2015.

Тож у цій ситуації ВС наголосив, що у таких випадках необхідно відлічувати річний строк для звернення до суду за стягненням майнової шкоди саме з дати, коли новому керівнику комунального підприємства стало відомо про наявність завданої шкоди. Тому днем виявлення шкоди може бути й обвинувальний вирок, яким встановлено факт укладення фіктивного договору, роботи за яким ніколи не проводились.

Автор: Канарьова Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Право і відповідальність/Судова практика

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Судова практика»