• Посилання скопійовано

Яка відповідальність за нереєстрацію платником ПДВ у зв’язку з отриманням відмови від контролюючого органу

ДФС роз’яснила, який штраф передбачено у разі якщо особа, що підлягає обов’язковій реєстрації як платник ПДВ, подала своєчасно ф. №1-ПДВ, але не зареєструвалася як платник ПДВ у зв’язку з отриманням відмови від контролюючого органу

Яка відповідальність за нереєстрацію платником ПДВ у зв’язку з отриманням відмови від контролюючого органу

Причини відмови реєстрації

В деяких випадках в заяві про реєстрацію платником ПДВ суб'єкти господарювання не зазначають, зокрема, обов’язкові реквізити, надають недостовірні або неповні дані, подають не підписані заяви заявником (для фізичних осіб), відповідальною особою заявника (для юридичних осіб) чи особою, яка має документально підтверджене повноваження щодо підпису реєстраційної заяви від особи, яка реєструється платником ПДВ, відомості про заявника не включені до ЄДР юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців.

 

Все це призводить до відмови від реєстрації

У такому разі податковий орган протягом 5 робочих днів від дня отримання заяви  звертається до особи з письмовою пропозицією надати нову заяву про реєстрацію (із зазначенням підстав неприйняття попередньої). 

При цьому дані про прийняті до розгляду заяви з поміткою про результати розгляду (зареєстровано, відмовлено у реєстрації, запропоновано подати нову заяву) та дані податкової реєстрації вносяться до журналу реєстрації платників ПДВ.

 

Коли наступає відповідальність за нереєстрацію платником ПДВ

П. 63.9 ПКУ визначено, що платники податків, які не подали протягом 5 календарних днів, наступних за днем отримання повернутих документів, виправлених документів для взяття на облік у контролюючих органах або повторно подали такі документи з помилками, несуть відповідальність відповідно до закону.

Якщо особа не подала до контролюючого органу реєстраційну заяву, вона несе відповідальність за ненарахування або несплату цього податку на рівні зареєстрованого платника без права нарахування податкового кредиту та отримання бюджетного відшкодування (п. 183.10 ПКУ).

При цьому, за пп. 54.3.1 ПКУ контролюючий орган зобов’язаний самостійно визначити суму грошових зобов’язань, передбачених ПКУ або іншим законодавством, якщо, зокрема, платник не подає в установлені строки податкову (митну) декларацію.

Якщо контролюючий орган самостійно визначає суми податкового зобов’язання, на підставах, визначених пп. 54.3.1, 54.3.2, 54.3.5, 54.3.6 ПКУ, це тягне за собою штраф в розмірі 25% від суми визначеного податкового зобов’язання, завищеної суми бюджетного відшкодування.

 

Таким чином, якщо особа, яка підлягає реєстрації платником ПДВ, не подала протягом 5 к.д., наступних за днем отримання повернутих документів, виправлені документи для взяття на облік у контролюючих органах або повторно подала їх з помилками, така особа  притягується до відповідальності. 

Джерело: Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс

Рубрика: Право і відповідальність/Відповідальність, санкції і штрафи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Відповідальність, санкції і штрафи»