• Посилання скопійовано

Не сплатив ЄСВ або спізнився з оплатою – очікуй відповідальності

ДФС у Вінницькій області нагадує, що ЄСВ підлягає сплаті незалежно від фінансового стану платника

Не сплатив ЄСВ або спізнився з оплатою – очікуй відповідальності

Відповідно до Закону про ЄСВ у разі несвоєчасної сплати або не в повному обсязі ЄСВ до платника застосовуються фінансові санкції, а посадові особи, винні в порушенні законодавства про збір та ведення обліку ЄСВ, несуть дисциплінарну, адміністративну, цивільно-правову або кримінальну відповідальність - нагадує ДФС  у Вінницькій області.

Суми єдиного соцвнеску, своєчасно не нараховані та/або не сплачені у строки, встановлені на законодавчому рівні, є недоїмкою.

Зокрема, у разі несвоєчасної сплати або не в повному обсязі єдиного внеску до платника застосовуються фінансові санкції у вигляді штрафу у розмірі 20% несплачених або несвоєчасно сплачених сум єдиного внеску.

А за несплату, неповну сплату або несвоєчасну сплату суми єдиного внеску одночасно з видачею сум виплат, на які нараховується єдиний внесок (авансових платежів), накладається штраф у розмірі 10% таких несплачених або несвоєчасно сплачених сум.

Окрім того, на суму недоїмки нараховується пеня з розрахунку 0,1% суми недоплати за кожний день прострочення.

Також варто пам’ятати, що за порушення порядку нарахування, обчислення і строків сплати ЄСВ посадові особи  підприємств, установ і організацій незалежно від форми власності, ФОПи або особи, які забезпечують себе роботою самостійно,  згідно зі ст. 165¹ КУпАП несуть ще й адміністративну відповідальність.

Несплата або несвоєчасна сплата єдиного внеску, у тому числі авансових платежів, у сумі, що не перевищує трьохсот н.м.д.г., тобто  (300х17грн), – тягне за собою накладення штрафу від 40 до 80 н.м.д.г. (680 - 1360 грн), а за повторне за рік вчинення таких дій – від 150 до 300 н.м.д.г. (2550 – 5100 грн).

Якщо ж сума несплати або несвоєчасної сплати перевищує 300  н.м.д.г. > 5100 грн – сума штрафу становитиме від 18 до 120 н.м.д.г. (1360 – 2040 грн), а за повторне за рік вчинення відповідних дій – від 150 до 300 н.м.д.г. (2550 -5100 грн).

Джерело: ДФС у Вінницькій області

Рубрика: Право і відповідальність/Відповідальність, санкції і штрафи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Відповідальність, санкції і штрафи»