• Посилання скопійовано

Як виправити помилки, допущені у Розрахунку частини чистого прибутку (доходу)?

Податківці розповіли, чи можна виправити помилку та як саме у Розрахунку частини чистого прибутку

Як виправити помилки, допущені у Розрахунку частини чистого прибутку (доходу)?

В Офісі великих платників податків зазначили, що для виправлення помилок у Розрахунку частини чистого прибутку за відповідний звітний податковий період платник може скористатися  П(С)БО 6.

За ним, виправлення помилок, допущених при складанні фінансових звітів у попередніх роках, шляхом коригування сальдо нерозподіленого прибутку на початок звітного року, якщо такі помилки впливають на величину нерозподіленого прибутку (непокритого збитку).

Відповідно до п. 5 П(С)БО 6 виправлення помилок, які відносяться до попередніх періодів, вимагає повторного відображення відповідної порівняльної інформації у фінансовій звітності.

Отже, оскільки частина чистого прибутку визначається згідно з правилами ведення бухгалтерського обліку, то у разі наявності помилки у Розрахунку за відповідний період платник має право виправити помилку у Розрахунку за наступний звітний період, який складається наростаючим підсумком у межах звітного року.

У разі виявлення помилки у Розрахунку у попередніх роках, платник має право виправити відповідну помилку шляхом подання уточнюючого Розрахунку за такий звітний період.

Враховуючи, що формою Розрахунку не передбачено проведення уточнень, платник має право самостійно здійснити відмітку «уточнюючий».

У переліку податків і зборів, визначеному ст. 9 і ст. 10 ПКУ, відсутній такий платіж як частина чистого прибутку (доходу) державних унітарних підприємств та їх об’єднань, що вилучається до державного бюджету відповідно до закону. Тому, на підставі пп. 14.1.39,  14.1.156п. 113.3 ПКУ, штрафні (фінансові) санкції (штрафи) при самостійному виправленні помилок в Розрахунку частини чистого прибутку не застосовуються.

Оскільки авансовий внесок з податку на прибуток вноситься до бюджету до/або одночасно з виплатою частини чистого прибутку (доходу), платник, який неправильно визначив розмір частини чистого прибутку (доходу), одночасно неправильно визначив розмір авансового внеску з податку на прибуток, що нараховується на частину чистого прибутку (доходу).

Виправляючи помилки в Розрахунку платник має зробити відповідні виправлення і в декларації з податку на прибуток, самостійно нарахувати штраф згідно з п. 50.1 ПКУ та пеню згідно з ст. 129 ПКУ.

Джерело: ДПС по роботі з великими платниками податків

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»