• Посилання скопійовано

Увага! З 5 серпня банки будуть повідомляти ДФС про нові рахунки за стандартом ІBAN

Банки будуть повідомляти податківців з 5 серпня по 31 жовтня включно про усі змінені та відкриті рахунки за стандартом IBAN

Увага! З 5 серпня банки будуть повідомляти ДФС про нові рахунки за стандартом ІBAN

Державна фіскальна служба України повідомляє, що Порядок подання повідомлень про відкриття/закриття рахунків платників податків у банках та інших фінансових установах до контролюючих органів (наказ Мінфіну від 18.08.2015 р. №721) викладено у новій редакції, затвердженій наказом Мінфіну від 09.07.2019 р. №292 «Про внесення змін до Порядку подання повідомлень про відкриття/закриття рахунків платників податків у банках та інших фінансових установах до контролюючих органів». Цей наказ мав набрати чинності з 5 серпня, але не раніше дня його офіційного опублікування. Його було опубліковано в "Офіційному Віснику України" №58 від 02.08.2019. Тож він набрав чинності з 5 серпня. 

На теперішній час наказ №292 проходить процедуру державної реєстрації у Міністерстві юстиції України та передбачається, що він набере чинності з 05 серпня 2019 року, але не раніше дня його офіційного опублікування.

Наказ №292 розроблено у зв’язку із запровадженням в Україні з 05 серпня 2019 року міжнародного номера банківського рахунку за стандартом IBAN.

Для внесення банками та іншими фінансовими установами змін до функціонуючого програмного забезпечення, призначеного для обміну електронними документами з ДФС, створення і оброблення документів у встановленому Наказом №292 форматі, та введення цього програмного забезпечення в експлуатацію до дня набрання чинності Наказом №292, на офіційному вебпорталі ДФС у розділі «Електронна звітність» – «Програмний модуль для формування та направлення повідомлень про відкриття/закриття рахунків» – «Форми електронних повідомлень про відкриття/закриття рахунків» розміщено оновлені електронні форми документів для кожного типу файла повідомлень та схеми контролю. Документи знаходяться за посиланням: http://sfs.gov.ua/elektronna-zvitnist/programniy-modul/formi-elektronnih-povidomlen.

Звертаємо увагу, що до названих електронних форм документів можуть бути внесені зміни після проведення правової експертизи Міністерством юстиції України.

 

Від редакції

Про появу проекта наказу Мінфіну ми писали тут.

Нагадаємо, що з 5 серпня 2019 року в Україні запроваджується міжнародний номер банківського рахунку IBAN, який складається з 29 літерно-цифрових символів.

З 1 листопада 2019 року застосування IBAN буде обов’язковим для клієнтів усіх банків України під час здійснення переказів коштів як у національній, так і в іноземних валютах, зокрема і транскордонних переказів. Тобто всі перекази з 1 листопада 2019 року будуть здійснюватися лише з використанням IBAN.

Про все це та про те, як будемо заповнювати платіжні доручення у перехідний період та як буде виглядати нова його форма, читайте тут.

***

Читайте також: Як заповнювати платіжки для сплати податків з 5 серпня? - рекомендації від ДФС 

Джерело: ДФСУ

Рубрика: Фінанси і банки/НБУ і банківська система

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «НБУ і банківська система»