• Посилання скопійовано

Змінилися правила встановлення ліміту залишків інвалюти в касі

Нацбанк затвердив зміни до Інструкції про ведення касових операцій банками в Україні. Вони набрали чинності з 1 січня 2019 року

Змінилися правила встановлення ліміту залишків інвалюти в касі

Офіс великих платників податків повідомляє, що змінами передбачено, зокрема, що банк має право установлювати ліміт залишків іноземної валюти в касі суб'єктів підприємницької діяльності, яким дозволяється використовувати готівкову іноземну валюту, якщо залишки іноземної валюти залишаються в неробочі часи в касі. Кошти, які передбачені для виплати заробітної плати нерезидентам і на відрядження працівників за кордон, до розрахунку ліміту каси не включаються. Понадлімітні залишки готівкової іноземної валюти підлягають повній інкасації до банку і зарахуванню на поточний рахунок в іноземній валюті суб'єкта підприємницької діяльності (через розподільчий рахунок).

Закінченням робочого дня суб'єкта підприємницької діяльності, який працює цілодобово, є початок операційного дня банку, у якому вони обслуговуються. Суб'єкти підприємницької діяльності можуть перевищувати встановлені ліміти залишку іноземної валюти в касі з обов'язковою інкасацією понадлімітних залишків до банку не пізніше наступного робочого дня банку, у разі роботи у вихідні та святкові дні.

Небанківські фінансові установи та оператори поштового зв'язку, які отримали ліцензію Нацбанку на здійснення валютних операцій, самостійно визначають для власних кас порядок розрахунку ліміту каси з урахуванням особливостей діяльності та режиму роботи, обсягів готівкових надходжень (видатків), строків здавання готівки і на підставі зазначеного встановлюють розмір ліміту для власних кас.

Банк, який видає готівку іноземної валюти з поточних рахунків, відкритих у цьому банку, має зобов'язати юридичних осіб – резидентів, представництв юридичних осіб – нерезидентів використовувати готівкову іноземну валюту виключно на цілі, на які вона отримана.

Постановою НБУ від 21.12.2018 р. №145 також становлено особливості визначення маси банківських металів під час здійснення касових операцій з банківськими металами.

Постанова Нацбанку набрала чинності з 01.01.2019 року, за винятком окремих змін, які набирають чинності з 07.02.2019 року.

Джерело: ДПС по роботі з великими платниками податків

Рубрика: Фінанси і банки/Валюта і цінні папери

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Валюта і цінні папери»