• Посилання скопійовано

Чи можливо направити працівника на дистанційне навчання під час відпустки?

Мінекономіки вважає недоцільним направлення роботодавцем працівника на навчання для підвищення кваліфікації у період його щорічної відпустки. Хоча, звісно, працівник має право вільно розпоряджатись часом своєї відпустки. І якщо він сам цього бажає, може навчатися під час відпустки

Чи можливо направити працівника на дистанційне навчання під час відпустки?

Коментар до листа Мінекономіки від 04.01.2021 р. №4706-06/14-09

Мінімальні гарантії для працівників, які направляються на підвищення кваліфікації

Як передбачено ст. 122 КЗпП, при направленні працівників для підвищення кваліфікації з відривом від виробництва за ними зберігається місце роботи (посада) і провадяться виплати, передбачені законодавством, зокрема п. 1 Постанови №695:

  • збереження середньої заробітної плати;
  • оплата вартості проїзду працівника до місця навчання і назад;
  • виплата добових за кожний день перебування в дорозі у розмірі, встановленому законодавством для службових відряджень за основним місцем роботи.

Детальніше про виплату добових працівникам, які направлені на підвищення кваліфікації, ми писали тут.

 

А якщо підвищення кваліфікації дистанційне?

Мінекономіки у коментованому листі зазначило, що положення Постанови №695 не містять винятків щодо встановлення працівникам, які направляються для підвищення кваліфікації з відривом від виробництва, вказаних вище мінімальних державних гарантій (йдеться про дистанційне підвищення кваліфікації).

Водночас звертається увага, що у випадку навчання працівника дистанційно він не має витрат на оплату проїзду до місця навчання чи наймання житла, тому відповідне відшкодування таких витрат, у тому числі виплата добових (оскільки йдеться про добові саме за дні перебування у дорозі), на думку Мінекономіки, не здійснюється.

Проте, якщо працівник все ж таки підтвердить відповідні витрати, то гарантії, передбачені Постановою №695, мають бути забезпечені. Вочевидь говориться про випадки, коли для здійснення дистанційного навчання працівнику все ж таки необхідно здійснити певні переміщення (відповідно будуть  витрати на проїзд до місця дистанційного навчання).

 

Чи можна направляти працівника на підвищення кваліфікації під час його відпустки?

У листі було розглянуто можливість направлення працівника на дистанційне навчання під час його перебування у щорічній відпустці. З однієї сторони, використання щорічної відпустки працівником є реалізацією його права на відпочинок, що має на меті відновлення працездатності, задоволення власних потреб та інтересів. А тому Мінекономіки вважає, що він не зобов'язаний у цей період проходити навчання за направленням роботодавця.

Але «не зобов'язаний» не означає «заборонено». А тому далі продовжується, що працівник має право використовувати відпустку на власний розсуд. Отже, факт перебування працівника у щорічній відпустці не може бути перешкодою (забороною) для нього проходити підвищення кваліфікації.

Тобто зобов'язати проходити навчання під час перебування працівника у щорічній відпустці роботодавець не може, проте за власним бажання за працівником таке право зберігається. 

Водночас необхідно звернути увагу, що підставою для внесення до табеля обліку використання робочого часу (форма №П-5) того чи іншого коду причин неявок на роботу є накази (розпорядження) роботодавця щодо направлення у відрядження, про відпустку, листки непрацездатності тощо.

Виходячи з документу-підстави, у табелі проставляються відповідні буквенні відмітки:

  • «ін» (інший невідпрацьований час, передбачений законодавством) – наказ (розпорядження) про направлення працівника на курси підвищення кваліфікації з відривом від виробництва;
  • «р» – години роботи;
  • «в» – період відпустки.

Зважаючи на різний порядок обліку та оплати в наведених випадках відповідних періодів Мінекономіки робить висновок про недоцільність направлення роботодавцем працівника на навчання для підвищення кваліфікації у період його щорічної відпустки.

Тобто чинним законодавством таке поєднання, навіть за власним бажанням працівника, не врегульоване. І щоб не втратити право на гарантії, які передбачені тим, хто навчається з відривом від виробництва, працівнику слід робити вибір: або відпустка, або навчання. Подвійну оплату цього періоду  або подовження відпустки він, звісно, не отримає.

***

Читайте також:

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»