• Посилання скопійовано

Реформа служби зайнятості: замість Держслужби - Нацагентство

Арсеній Яценюк анонсував створення Національного агентства зайнятості України. Уже протягом місяця Мінсоцполітики обіцяє підготувати законопроект

Реформа служби зайнятості: замість Держслужби - Нацагентство

19 липня у "10 хвилинах з прем'єр-міністром" Арсеній Яценюк заявив про намір створити Національне агенство зайнятості.

"Служба зайнятості не дає роботи, вона витягує гроші з бюджету і час у людей, які хочуть працевлаштуватися. Ми переходимо до створення Нацагентства з зайнятості", - заявив глава уряду."Фактично це компанія, яка має займатися працевлаштуванням кожної людини, підібрати кращу роботу, провести перекваліфікацію і оцінити ринок праці на майбутнє. І це  має бути пов'язано з освітою".

Під час засідання колегії Міністерства соціальної політики України в понеділок, 20 липня, Арсеній Яценюк також наголосив: «Ми повинні стимулювати не реєструватися в службі зайнятості, а створювати робочі місця і знаходити роботу через реєстрацію в новому Національному агентстві з питань зайнятості».

Реєструючись в службі зайнятості, нагадав він, людина декілька місяців отримує виплати з безробіття: «Нам потрібен механізм для того, щоби людина, навпаки - могла і хотіла отримати роботу. А ми її повинні їй дати». «Ви повинні бути не бюрократичною державною структурою, а фактично класичною компанією з human recourses», - сказав Глава Уряду.

Арсеній Яценюк підкреслив, що Національне агентство з питань зайнятості надаватиме сервіси тим, хто шукає роботу, хоче змінити роботу та пройти перекваліфікацію: - «тим, хто потребує змін у своєму робочому житті».

При цьому він наголосив, що раніше для потреб служби зайнятості витрачалися сотні мільйонів гривень, «на придбання комп’ютерної техніки в десять разів дорожче, будівництво офісів, відмивання грошей і корупцію».

«Закривайте цю лавку. Позбавтеся від зайвих офісів, позбавтеся від зайвих людей, від оплати в десять разів дорожче за програмне забезпечення, що сьогодні далі є частиною корупції в системі. Почистіть все, що можете», - наголосив Арсеній Яценюк.

Глава Уряду нагадав, що бюджет служби зайнятості близько 8 млрд. грн.: «Якщо ці кошти правильно розподіляти, то вони можуть не тільки слугувати як соціальні виплати, а як реальний механізм створення робочих місць». Для цього потрібна, зокрема, співпраця агентства з роботодавцями: «Нам треба зв’язувати їхню потребу з тим, що ми можемо запропонувати».

Роботодавці, за його словами, «також повинні нести своє соціальне навантаження», в тому числі по перекваліфікації та навчанню: «Треба, щоб вони чітко сказали, які потреби їхніх компаній на десять років. Якщо ви хочете розвивати бізнес, то основа бізнесу – це не інструменти і машини. Основа бізнесу – це людина, яка має знання і вміє працювати».

Арсеній Яценюк також наголосив на необхідності того, аби державне замовлення було безпосередньо прив’язано до ринку праці.

В той же час міністр соціальної політики України Павло Розенко заявив, що підготувати законопроект про Національне агентство зайнятості планується уже протягом місяця.

"Щодо реформування Державної служби зайнятості ... Державна служба зайнятості не знала, як їх (переселенців) приймати і що з ними робити. У тому вигляді, в якому функціонує Державна служба зайнятості, вона далі існувати не може", - сказав Розенко.

За його словами, справа не в керівництві, а в підходах до її функціонування. "Створення Національного агентства зайнятості - це кардинальна зміна підходів діяльності на ринку праці", - зазначив міністр.

Мінсоцполітики готове протягом місяця узгодити роботу з депутатами щодо законопроекту про Національне агентство зайнятості. "Щоб з першого січня 2016 після змін законодавства України побачила нову службу зайнятості", - сказав Розенко.

Автор: «Дебет-Кредит»

На підставі: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Інше

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інше»