• Посилання скопійовано

Банкрутство за новим Кодексом: коли майно боржника продаватимуть онлайн

З новим кодексом підприємства нарешті зможуть результативно розпочинати процедуру банкрутства, проходити санацію і виходити з неї

Банкрутство за новим Кодексом: коли майно боржника продаватимуть онлайн

«НВ Бізнес» розповідає, що у разі успішної реалізації прозорих онлайн-аукціонів в банкрутстві, ми можемо вивести з тіні активів на суму понад 5 млрд грн на рік.

Кодекс про банкрутство вже підписав президент України. Це наступний, але не останній крок до того, щоб в Україні нарешті запрацювала ефективна процедура банкрутства, як це відбувається у всьому світі.

Адже не секрет, що банкрутство уже тривалий час є чи не найбільшим кошмаром для бізнесу та іноземних інвесторів. Експерти Світового банку давно встановили, що середня тривалість процедури банкрутства в Україні триває 2,9 років. І після усіх мук інвестор поверне хіба що 8% від суми своїх вимог. Це дуже мало. Для порівняння у США кредитор отримує близько 40-50% від своїх вимог.

З новим кодексом підприємства нарешті зможуть результативно розпочинати процедуру банкрутства, проходити санацію і виходити з неї. А для цього слід створити цілком прозору та зрозумілу процедуру реалізації майна боржника через публічний онлайн-аукціон.

 

Чому це принципове питання

Протягом багатьох років продаж майна була фікцією і постійним каменем спотикання в інтересах кредиторів, боржників та усіх учасників процедури банкрутства. Закриті аукціони проводились дуже непрозоро, з обмеженим доступом, і часто активи за безцінь купували «свої».

Ситуація певною мірою схожа з малою приватизацією минулих років, коли ціни на закритих торгах занижувалися в рази.

Тому я певен, що вихід в онлайн вирішує проблему. Бо більше не може бути ніяких обмежень до умов торгів, закритих систем продажу, з'являється можливість контролю усіх учасників торгів з боку суспільства та правоохоронних органів.

Коли ми починали з Прозоро.Продажі, то ціна на відкритому аукціоні у малій приватизації стала різко зростати. Спершу було близько 80%, зараз в середньому 63%.

Певен, що це працюватиме і в цьому разі.

Бо продаж майна – це «остання миля» в процедурі банкрутства. Якщо боржник буде знати, що чесного продажу не уникнути, то почнуть працювати і всі інші процедури.

Інакше принципові зміни можуть так і не настати. На ринку реалізації боргового майна Україні потрібна здорова конкуренція, бо вона прямопропорційно впливає на зростання ціни, тож гарантовано збільшить вартість активів підприємств-банкрутів на аукціонах.

Тому нове законодавство важливе своїми деталями.

На щастя в Кодексі вписана дворівнева система електронних аукціонів, за принципами, на яких будуються всі системи сімейства ProZorro: повна прозорість та публічність процедур, легкий і рівний доступ до електронних торгів. При бажанні можна дуже швидко почати якісно працювати у такий спосіб. Бо уже зараз в ProZorro.Продажі працюють 54 незалежних майданчика, кожного дня проводиться близько 90 аукціонів за різними напрямками – мала приватизація, оренда та продаж майна, оренда землі, комерційні торги та інші.

Іншої організації з подібним успішним досвідом в країні просто не існує, тому впевнений, що одразу після затвердження порядку проведення аукціонів, реалізація майна боржників буде запущена через ProZorro.Продажі.

 

Яка ефективність онлайн-аукціонів для банкрутства

Однозначно порахувати складно, бо скільки зараз у «тіні» навіть важко уявити, але можна провести аналогію. Так, за два роки через Прозоро.Продажі продано та здано в оренду майна майже на 16 мільярдів гривень. Більш того, через майданчик Прозоро.Продажів уже продаються активи банків-банкрутів і це понад 80% продажів. Так багато в країні ніхто не продає.

Тож припускаю, що у разі успішної реалізації прозорих аукціонів в банкрутстві, за попередніми оцінками, ми можемо вивести з тіні активів на суму понад 5 млрд грн на рік.

А ще аукціони будуть чітким сигналом банкам та інвесторам – права кредиторів та боржників визначено, прозорі процедури та механізми продажу майна створено. Це має суттєво знизити ставки кредитів, адже зараз сумлінні боржники платять зайве через високі ставки, що покривають ризики неповернення боргів. Крім того, вирішення питань неплатоспроможності буде величезним кроком вперед, щоб вже в цьому році Україна піднялася в рейтингу Ease of Doing Business.

Що ж, скоро Мін'юст розпочинає розробку та затвердження порядку проведення електронних аукціонів з банкрутства, який потім буде публічно обговорюватись. Ми очікуємо, що це відбудеться в наступні 3 місяці.

Зі свого боку, ми вже направили на Міністерство юстиції варіанти постанов, які регулюють процедуру роботи аукціонної системи. Тож хочу подякувати за величезну роботу, яку провели депутати-розробники цього закону, колеги з Мінюсту, експерти ProZorro, саме вони допомогли країні зробити величезний крок до реформування цієї сфери. Та і наша команда й надалі готова всіляко допомагати нашим досвідом. Разом переможемо.

***

Читайте також: 21 жовтня 2019 року запрацює Кодекс з процедур банкрутства

Джерело: NV Бізнес

Рубрика: Держрегулювання/Інше

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інше»