• Посилання скопійовано

Індекс інфляції за травень — 100,7%

За даними Держстату, інфляція на споживчому ринку у травні 2019 року порівняно з квітнем 2019 року становила 0,7%, з початку року – 4,2%

Індекс інфляції за травень — 100,7%

За даними Держстату, інфляція на споживчому ринку у травні 2019 року порівняно із квітнем 2019 року становила 0,7%, з початку року – 4,2%.

Базова інфляція у травні 2019 року порівняно із квітнем 2019 року становила 0,2%, з початку року – 2,3%.

На споживчому ринку у травні ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,0%. Найбільше (на 11,9%) подорожчали фрукти. На 1,7–0,7% зросли ціни на м’ясо та м’ясопродукти, хліб, цукор, овочі, продукти переробки зернових, рибу та продукти з риби. Водночас на 15,3% подешевшали яйця, на 2,5–0,2% – сало, молоко, рис, сири, сметана. 

Ціни на алкогольні напої та тютюнові вироби підвищилися на 1,3%, у т.ч. на тютюнові вироби – на 2,0%, алкогольні напої – на 0,6%.

Одяг і взуття подешевшали на 1,5%, зокрема, взуття – на 1,9%, одяг – на 1,1%.

Зниження цін (тарифів) на житло, воду, електроенергію, газ та інші види палива на 0,7% відбулося за рахунок зниження цін на природний газ на 4,2%. Разом з тим відбулося підвищення плати за оренду житла на 0,9%, тарифів на водопостачання та каналізацію – на 0,8%, утримання будинків та прибудинкових територій – на 0,7%.

Підвищення цін на транспорт у цілому на 1,5% в основному спричинено подорожчанням палива та мастил на 4,1%. 

***

Індекс споживчих цін (ІСЦ, інфляція) є показником зміни в часі цін і тарифів на товари та послуги, які купує населення для невиробничого споживання. Розраховується щомісячно на основі даних про ціни (одержуються органами державної статистики шляхом щомісячної реєстрації цін і тарифів на споживчому ринку) та даних національних рахунків щодо витрат домогосподарств на кінцеве споживання по країні в цілому з подальшим розподілом (за результатами вибіркового обстеження умов життя домогосподарств). 

Методологія розрахунку

Базовий індекс споживчих цін (БІСЦ, базова інфляція) є субіндексом індексу споживчих цін. Його побудова заснована на існуючих методологічних засадах щодо розрахунку індексу споживчих цін. БІСЦ показує стійку динаміку цін з мінімізацією короткострокових нерівномірних змін цін, викликаних шоками пропозиції та адміністративним регулюванням.

Методологія розрахунку

***

Індекси інфляції за попередні періоди можна переглянути тут >>>

Читайте також:  Індексація зарплати у травні та червні 2019 року

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Інше

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інше»