• Посилання скопійовано

«Фізособи-підприємці» №6(21) | 26.06.2019 р.

Двадцять перший лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена діяльності фізосіб-підприємців на загальній та спрощеній системах

«Фізособи-підприємці» №6(21) | 26.06.2019 р.

Це – вже двадцять перший (і шостий в 2019 році) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена діяльності фізосіб-підприємців на загальній та спрощеній системах.

З часу написання попереднього листа минув майже місяць, тож нам є про що розповісти.

 

А саме:

  • дізнаємося, як заповнити заяву про застосування спрощеної системи ФОП-перевізнику;
  • проінформуємо, чи можна протягом року повернутися на спрощену систему;
  • визначимося, чи може фізособа-«єдинник» ІІ групи надавати послуги неприбутковим організаціям;
  • поговоримо про правила заповнення Книги обліку доходів «єдинниками»;
  • з’ясуємо, чи потрібно включати до доходу фізособі-«загальнику» суму поповнення власними коштами підприємницького рахунку;
  • розповімо, чи може фізособа-«загальник» не використовувати РРО при продажу власної продукції

Гарного вам читання!

***

 

ФОП планує займатися перевезеннями: як заповнити заяву про застосування спрощеної системи?
Волинські податківці наголосили, що у заяві на обрання спрощеної системи оподаткування повинні бути зазначені всі обов’язкові відомості, у тому числі «Місце провадження господарської діяльності».

У разі здійснення діяльності з перевезення пасажирів або вантажів, у тому числі за межами митної території України, фізособа-«єдинник» у рядку 7 «Місце провадження господарської діяльності» заяви про застосування спрощеної системи оподаткування зазначає: «Перевезення по Україні» та/або «Міжнародні перевезення».

 

«Єдинник» перейшов на загальну систему посеред року: чи можна повернутися на спрощену систему?
Закарпатські податківці звернули увагу, що суб’єкт господарювання може здійснити перехід на спрощену систему оподаткування один раз протягом календарного року.

Наприклад, ФОП, який на початок року був «єдинником» та перейшов на загальну систему оподаткування з 1 квітня (1 липня або 1 жовтня), не може повернутися у поточному році на спрощену систему оподаткування. Така особа вже скористалася своїм правом на застосування спрощеної системи оподаткування у поточному році (ця можливість виникає у нього лише з 1 січня наступного року).

 

Чи може ФОП–«єдинник» ІІ групи надавати послуги неприбутковій організації?
На підставі визначення перебування на II групі податківці дійшли в ІПК від 06.06.2019 р. №2562/В/26-15-13-06-12/ІПК невтішного висновку: враховуючи те, що громадські організації, які є неприбутковими, не є платниками єдиного податку, фізичні особи — платники єдиного податку другої групи не мають права надавати послуги таким організаціям. А от щодо продажу товарів в таких «єдинників» обмежень для контрагентів немає – купувати може будь-хто. Про це ми писали тут.

 

Фізособа-«загальник» поповнив свій рахунок власними коштами: чи буде дохід?
Львівські податківці нагадали, що до складу загального оподатковуваного доходу фізособи-«загальника» зараховується виручка, що надійшла йому як в грошовій, так і в натуральній формі від провадження господарської діяльності. Тому власні кошти, які фізособа-«загальник» зараховує на розрахунковий розрахунок, не включаються до складу доходу (виручки у грошовій та натуральній формі) та не відображаються у Книзі обліку доходів та витрат.

 

Фізособа-«загальник» виробляє власну продукцію та продає її: що з РРО?
Дніпропетровські податківці зауважили, що за Законом №265 РРО та РК не застосовуються при здійсненні торгівлі продукцією власного виробництва підприємствами у разі проведення розрахунків у касах цих підприємств, установ і організацій з оформленням прибуткових і видаткових касових ордерів та видачею відповідних квитанцій, підписаних і завірених печаткою у встановленому порядку.

Тож ФОП, які знаходяться на загальній системі оподаткування при реалізації продукції власного виробництва, зобов’язані застосовувати РРО.

 

І наостанок – аналітика від редакції
Книгу обліку доходів повинні вести підприємці – «єдинники» 1 та 2 груп. А ще підприємці 3-ї групи, якщо вони не є платниками ПДВ (сплачують ЄП за ставкою 5%). Чи можна вести Книгу обліку доходів в електронному вигляді та як її зареєструвати в ДФС? Що буде за неведення книги обліку? Як заповнювати її у разі отримання доходу у готівковій та безготівковій формі? Про це все читайте тут.

***

Наразі це все.
Більше новин щодо діяльності підприємців ви завжди знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Фізособи-підприємці

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Фізособи-підприємці»