• Посилання скопійовано

Оподаткування доходу підприємця від продажу нерухомості

Приватний підприємець просить надати роз’яснення щодо оподаткування доходу від продажу магазину та земельної ділянки

Порядок оподаткування продажу нерухомого майна регулюється ст. 172 розділу IV ПКУ від 2 грудня 2010 року №2755-VІ зі змінами та доповненнями. Відповідно до п. 172.1 ст. 172 ПКУ дохід, отриманий платником податку від продажу (обміну) не частіше одного разу протягом звітного податкового року житлового будинку, квартири або їх частини, кімнати, садового (дачного) будинку (включаючи земельну ділянку, на якій розташовані такі об’єкти, а також господарсько-побутові споруди та будівлі, розташовані на такій земельній ділянці), а також земельної ділянки, що не перевищує норми безоплатної передачі, визначеної статтею 121 Земельного кодексу України залежно від її призначення, та за умови перебування такого майна у власності платника податку понад три роки, не оподатковується.

Згідно з п. 1 ст. 121 ПКУ встановлено норми безоплатної передачі земельних ділянок громадянам із земель державної або комунальної власності у таких розмірах: для ведення садівництва — не більше 0,12 гектара; для будівництва й обслуговування жилого будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка) у селах — не більше 0,25 гектара, у селищах — не більше 0,15 гектара, у містах — не більше 0,10 гектара; для індивідуального дачного будівництва — не більше 0,10 гектара.

Згідно з п. 172.2 ст. 172 ПКУ дохід, отриманий платником податку від продажу протягом звітного податкового року більш як одного з об’єктів нерухомості, зазначених у п. 172.1 ст. 172 ПКУ, або від продажу об’єкта нерухомості, не зазначеного у п. 172.1 ст. 172 ПКУ, підлягає оподаткуванню за ставкою, визначеною п. 167.2 ст. 167 ПКУ (5%).

Крім того, згідно з п. 172.3 ст. 172 ПКУ дохід від продажу об’єкта нерухомості визначається виходячи з ціни, зазначеної у договорі купівлі-продажу, але не нижче від оціночної вартості такого об’єкта, розрахованої органом, уповноваженим здійснювати таку оцінку відповідно до закону. Оцінка ґрунтується на засадах національних стандартів оцінки майна та відповідно до вимог нормативно-правових актів з оцінки майна.

З метою обкладення ПДФО дохід від продажу об’єкта нерухомості у вигляді земельної ділянки визначається виходячи з ціни, зазначеної у договорі купівлі-продажу, але не нижче від експертної грошової оцінки земельної ділянки.

Таким чином, дохід від продажу нерухомого майна, а саме магазину підлягає оподаткуванню за ставкою 5%. Для нарахування ПДФО при продажу нерухомого майна застосовується ціна, зазначена у договорі купівлі-продажу, але не нижче від оціночної вартості майна, розрахованої органом, уповноваженим здійснювати таку оцінку відповідно до закону, яка не може бути нижчою від вартості, визначеної у довідці бюро технічної інвентаризації. Щодо доходу від продажу земельної ділянки, то він оподатковується за ставкою 5% виходячи з ціни, зазначеної у договорі купівлі-продажу, але не нижче від експертної грошової оцінки земельної ділянки.

 

Рубрика: Спрощена система/Загальні положення

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Загальні положення»