• Посилання скопійовано

Коли ФОПам-інвалідам слід повідомляти ДФС про свій статус, аби не сплачувати ЄСВ?

Якщо ФОП є особою з інвалідністю та отримує соцдопомогу, то підтвердженням встановлення інвалідності є довідка МСЕК. Її слід надати до контролюючого органу за місцем реєстрації

Коли ФОПам-інвалідам слід повідомляти ДФС про свій статус, аби не сплачувати ЄСВ?

ДФС у Луганській області розповіли, що відповідно до п. 4 ч. 1 ст. 4 Закону №2464 платниками ЄСВ є ФОП. В тому числі це розповсюджується на ФОП – платників єдиного податку.

Особи, зазначені у пп. 4 та 5 прим. 1 ч. 1 ст. 4 Закону №2464, звільняються від сплати за себе ЄСВ при наступних умовах. Якщо вони отримують пенсію за віком або є особами з інвалідністю, або досягли віку, встановленого ст. 26 Закону №1058, та отримують відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу (ч. 4 ст. 4 Закону №2464).

Державною фіскальною службою України та Пенсійним фондом України складено Протокол про обмін інформацією щодо даних про фізичних осіб (платників ЄСВ) – пенсіонерів за віком або осіб з інвалідністю (далі – Протокол).

Відповідно до норм Протоколу Пенсійний фонд України надає Державній фіскальній службі інформацію щодо фізичних осіб (платників ЄСВ) про те, що вони є пенсіонерами за віком або особами з інвалідністю, із зазначенням дати встановлення пенсії або інвалідності.

Отже ФОП звільняються від сплати за себе ЄСВ, якщо вони отримують пенсію за віком або є особами з інвалідністю, або досягли віку, встановленого ст. 26 Закону №1058. При цьому окремо повідомляти контролюючий орган про набуття відповідного статусу пенсіонера або особи з інвалідністю не потрібно.

Якщо ФОП є особою з інвалідністю та отримує соціальну допомогу від Фонду соціального страхування або Управління праці та соціального захисту населення, то підтвердженням встановлення інвалідності є довідка до акта огляду в медико-соціальній експертній комісії про встановлення групи інвалідності, яка надається до контролюючого органу за місцем реєстрації.

***

Читайте також: Підприємець-пенсіонер подав звіт з ЄСВ – слід сплатити ЄСВ за ним

Джерело: ДФС у Луганській області

Рубрика: Спрощена система/Загальні положення

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Загальні положення»