• Посилання скопійовано

Чи можуть податківці накладати адмінштраф на фізосіб-«єдинників» за неведення форми обліку доходів?

Нормами КпАП не передбачено відповідальності для платників єдиного податку – ФОПів за неведення або неналежне ведення обліку доходів у довільній формі (у тому числі за невідображення помісячно отриманих доходів)

Чи можуть податківці накладати адмінштраф на фізосіб-«єдинників» за неведення форми обліку доходів?

ДПС у Тернопільській області розповідає, що відповідно до абзаців першого - другого п. 44.1 ПКУ для цілей оподаткування платники податків зобов’язані вести облік доходів, витрат та інших показників, пов’язаних з визначенням об’єктів оподаткування та/або податкових зобов’язань, на підставі первинних документів, регістрів бухгалтерського обліку, фінансової звітності, інших документів, інформації, пов’язаних з обчисленням і сплатою податків і зборів, ведення яких передбачено законодавством.

Платникам податків забороняється формування показників податкової звітності, митних декларацій на підставі даних, не підтверджених документами, що визначені абзацом першим п. 44.1 ПКУ.

Облік доходів та витрат може вестися в паперовому та/або електронному вигляді, у тому числі через електронний кабінет (абзац четвертий п. 296.1 ПКУ).

Згідно з абзацом першим п. 296.1 ПКУ фізичні особи – підприємці (далі – ФОПи) – платники єдиного податку першої і другої груп та платники єдиного податку третьої групи, які не є платниками податку на додану вартість (далі – ПДВ), ведуть облік у довільній формі шляхом помісячного відображення отриманих доходів.

Тобто такі ФОПи повинні вести облік доходів з урахуванням вимог п. 44.1 ПКУ та підтверджувати факт включення або не включення певних доходів до загального складу доходу.

Платники податків, податкові агенти, а також інші суб’єкти у випадках, прямо передбачених ПКУ, несуть фінансову відповідальність за вчинення податкових правопорушень (п. 110.1 ПКУ).

При цьому нормами ПКУ та Кодексу України про адміністративні правопорушення не передбачено відповідальності для платників єдиного податку – ФОПів за неведення або неналежне ведення обліку доходів у довільній формі (у тому числі за невідображення помісячно отриманих доходів).

Водночас п. 121.1 ПКУ передбачено фінансову відповідальність у разі незабезпечення ФОПами зберігання первинних документів, облікових та інших регістрів, бухгалтерської звітності, інших документів з питань обчислення і сплати податків та зборів протягом установлених ст. 44 ПКУ строків їх зберігання.

***

Читайте також:

Джерело: ДПС у Тернопільській області

Рубрика: Спрощена система/ФОП на єдиному податку

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ФОП на єдиному податку»