• Посилання скопійовано

Чергова спроба кібератаки в Україні – злом через Facebook

Українців попередили про злом через Facebook. Зловмисники надсилають повідомлення, за допомогою яких зламують і крадуть дані

Чергова спроба кібератаки в Україні – злом через Facebook

Урядовою командою реагування на комп’ютерні надзвичайні події України CERT-UA отримано інформацію щодо масового розповсюдження підозрілих посилань, наприклад hxxps://rwi2v[.]eu/Q2llT5wJ. За результатами дослідження CERT-UA повідомляє таке.

У разі відкриття згаданого посилання, браузер мобільного пристрою здійснить завантаження HTML-сторінки. Ця сторінка містить JavaScript-код, виконання якого призведе до відкриття браузером іншої URL-адреси (домен: 87yc[.]xyz), що, у свою чергу, призведе до завантаження і виконання додаткового JavaScript-коду. Під час аналізу було підтверджено факт завантаження коду, який імітував сторінку авторизації Facebook та здійснював ексфільтрацію введених автентифікаційних даних.

У разі, якщо ширина екрану більше 800 пікселів (вірогідно, фільтрація не мобільних пристроїв), буде здійснено перенаправлення на головну сторінку веб-сайту hxxps://www.youtube[.]com/.
Приклад вихідного коду HTML-сторінок наведено на графічних зображеннях, що додаються.
Зауважимо, що доменне ім'я rwi2v[.]eu створене 2022-02-04 та асоційоване з email-адресою theone2716@gmail[.]com, з якою, у свою чергу, асоційовано ще 7 схожих доменних імен, створених у листопаді-грудні 2021 року.
Подібна активність здійснюється невстановленою групою осіб, що іменують себе "TeamLucernaRD", не пізніше ніж з листопада 2021 року з метою викрадення автентифікаційних даних користувачів Facebook. Відношення даної активності до атаки на інформаційні ресурси 15.02.2022 не підтверджено.
CERT-UA закликає не переходити за підозрілими посиланнями та використовувати мультифакторну автентифікацію.

***

Джерело: CERT-UA

Рубрика: Суспільство і життя/Суспільство, події

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Суспільство, події»