• Посилання скопійовано

Для визначення країни походження товару можна скористатися положеннями МК України або консультацією Торгово-промислової палати

Лист ДМСУ від 24.11.2011 р. №711-0-2-11/8.2

ДМСУ звернула свою увагу на визначення терміна «товари вітчизняного виробництва». Так, на законодавчому рівні такого терміна не визначено. Водночас такий термін часто вживають, розуміючи під ним товари, що вироблені на території України.

Проте з метою митного оформлення Митний кодекс України (далі — МК України) оперує терміном «країна походження товару».

Відповідно до ст. 277 МК України, країною походження товару вважається країна, в якій товар був повністю вироблений або підданий достатній переробці відповідно до критеріїв, встановлених цим Кодексом. При цьому під країною походження товару можуть розумітися група країн, митні союзи країн, регіон чи частина країни, якщо є необхідність їх виділення з метою визначення походження товару.

Відповідно до ст. 279 МК України, у разі якщо у виробництві товару беруть участь дві або більше країн, походження товару визначається згідно з критерієм достатньої переробки, а саме: країною походження товару вважається країна, в якій було здійснено повне виготовлення товару або останні операції з його переробки, достатні для того, щоб товар одержав основні характерні риси. У цій же статті наведені критерії достатньої переробки, а у ст. 278 МК України наведено перелік товарів, які вважаються повністю виробленими у країні.

До речі, це питання є вкрай важливим не лише з метою митного оформлення, але й для відображення операцій імпорту-експорту у податковому обліку. Відповідно до п. 201.1 Податкового кодексу України (далі — ПКУ) платник податку зобов’язаний надати покупцю (отримувачу) на його вимогу підписану уповноваженою платником особою та скріплену печаткою податкову накладну, у якій зазначаються в окремих рядках такі обов’язкові реквізити, зокрема, як код товару згідно з УКТ ЗЕД (для підакцизних товарів та товарів, ввезених на митну територію України). На підставі ст. 279 р. ХІІ МК України товари можна вважати українського походження, якщо вони повністю вироблені або піддані достатній обробці/переробці на митній території України.

Необхідно також врахувати й Постанову КМУ від 20.12.2006 р. №1765 (редакція діє з 13.01.2007 р.) «Про порядок встановлення та застосування правила адвалерної частки та виконання виробничих і технологічних операцій». Проте якщо, наприклад, там немає коду УКТ ЗЕД вашого товару, то варто скористатися положеннями МК України, зокрема статтями 277 — 280, або звернутися до Торгово-промислової палати, експерти якої можуть надавати консультацію щодо присвоєння чи підтвердження того чи іншого коду (визначення країни походження товару).

 

Автор: Канарьова Наталія

Рубрика: Держрегулювання/Закони та підзаконні акти

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Закони та підзаконні акти»