• Посилання скопійовано

Підписано Закон щодо посилення захисту прав інвесторів

Підписано Закон, яким вносяться зміни до низки законодавчих актів щодо захисту прав інвесторів

Підписано Закон щодо посилення захисту прав інвесторів

Президент підписав Закон від 07.04.2015 №289-VIII "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту прав інвесторів".

Зокрема, визначено, що посадові особи відповідають за збитки, завдані ними господарському товариству. Відшкодування збитків, завданих посадовою особою господарському товариству її діями (бездіяльністю), здійснюється у разі, якщо такі збитки були завдані:

- діями, вчиненими посадовою особою з перевищенням або зловживанням службовими повноваженнями;

- діями посадової особи, вчиненими з порушенням порядку їх попереднього погодження або іншої процедури прийняття рішень щодо вчинення подібних дій, встановленої установчими документами товариства;

- діями посадової особи, вчиненими з дотриманням порядку їх попереднього погодження або іншої процедури прийняття рішень щодо вчинення відповідних дій, встановленої товариством, але для отримання такого погодження та/або дотримання процедури прийняття рішень посадова особа товариства подала недостовірну інформацію;

- бездіяльністю посадової особи у випадку, коли вона була зобов'язана вчинити певні дії відповідно до покладених на неї обов'язків;

- іншими винними діями посадової особи.

Справи у спорах між господарським товариством та його посадовою особою про відшкодування збитків, завданих такою посадовою особою господарському товариству її діями, віднесено до підвідомчості господарських судів.

Справи у зазначених спорах розглядаються господарським за судом місцезнаходженням юрособи.

Крім цього, передбачено, що у спорах про відшкодування збитків, завданих господарському товариству його посадовою особою, представником такого товариства є також учасник цього товариства, якому сукупно належить 10 і більше відсотків статутного капіталу товариства, який подав господарському суду позовну заяву від імені товариства або який подав господарському суду заяву про здійснення представництва позивача. Учасник, якому належить 10 і більше відсотків статутного капіталу господарського товариства, може здійснювати представництво товариства особисто (якщо він є фізособою), через свої органи (якщо він є юрособою), через органи державної влади, органи влади АРК, органи місцевого самоврядування (якщо він є державою, АРК, територіальною громадою), через інших своїх представників. Учасник, якому сукупно належить 10 і більше відсотків статутного капіталу товариства, може здійснювати представництво товариства через одного з учасників або спільно уповноважити на це іншу особу.

Закон набирає чинності з 1 травня 2016 року, крім окремих положень, які набирають чинності з дня, наступного за днем опублікування Закону.

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Закони та підзаконні акти

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Закони та підзаконні акти»