• Посилання скопійовано

Персональні дані одержувачів держдопомог хочуть зробити відкритими: законопроект

Законопроектом №2333 передбачено, що згода на обробку персональних даних фізособи, яка звернулася до суб'єкта владних повноважень для призначення, зміни чи припинення соціальних виплат, надаватиметься автоматично

Персональні дані одержувачів держдопомог хочуть зробити відкритими: законопроект

29 жовтня 2019 року у Верховній Раді зареєстровано черговий проект від "Слуг народу" - законопроект №2333 "Про внесення змін до деяких законів України щодо обробки та оприлюднення персональних даних".

Ним, зокрема, пропонується прописати у Законі «Про захист персональних даних», що соціальні виплати, що здійснюються за рахунок публічних фінансів – це будь-які виплати соціальної спрямованості, включаючи, але не обмежуючись, пенсії, допомоги, пільги, субсидії, стипендії, інші соціальні виплати, що здійснюються за рахунок Державного чи місцевих бюджетів та\або державних цільових фондів.

Фізичними особами, які відповідно до закону, звернулися до суб'єкта владних повноважень з приводу призначення, зміни чи припинення соціальних виплат, що здійснюються за рахунок публічних фінансів, а також при здійсненні верифікації та моніторингу таких виплат, згода суб’єкта персональних даних на обробку персональних даних надаватиметься автоматично, що буде засвідчуватися фактом такого звернення або фактом отримання зазначених виплат.

Також пропонується внести зміни до Закону «Про доступ до публічної інформації» щодо даних, які повинні мати відкритий доступ. Зокрема, доповнити статтю 10-1 пунктом, відповідно до якого підлягає оприлюдненню у формі відкритих даних інформація про осіб, які отримують соціальні виплати, що здійснюються за рахунок публічних фінансів (за виключенням пенсії за віком). Така інформація повинна містити:

  • прізвище, ім’я, по-батькові фізичної особи;
  • місце проживання (населений пункт);
  • підстави отримання соціальних виплат, що здійснюються за рахунок публічних фінансів;
  • дата набуття права на отримання соціальної виплати;
  • найменування установи, що здійснює облік, нарахування та виплату коштів такій особі.

При цьому встановлюється заборона на оприлюднення у формі відкритих даних інших персональних даних таких фізосіб, а також даних, оприлюднення яких прямо заборонено законом. Це стосується, зокрема інформації, що має обмежений доступ.

У разі прийняття цей Закон набере чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Закони та підзаконні акти

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Закони та підзаконні акти»