• Посилання скопійовано

Копії засновницьких документів, отримані Укрдержреєстром, — не публічна інформація

Лист Мін?юсту від 06.07.2012 р. №6829-0-33-12/6.1

Поширення інформації (відомостей про засновників, керівний склад тощо) може здійснюватися лише за умови неухильного дотримання Закону «Про захист персональних даних».
Мін′юст листом від 06.07.2012 р. №6829-0-33-12/6.1 роз'яснив, як застосовувати окремі положення Закону «Про доступ до публічної інформації».
Міністерство юстиції звертає увагу на те, що Укрдержреєстр отримує відповідні документи (зокрема, статут, протокол засновницького з'їзду, дані про засновників об'єднання тощо) виключно для реєстрації об'єднання громадян та не є власником копій цих документів.
При цьому документи, отримані Державною реєстраційною службою, не використовуються у щоденній роботі з реалізації повноважень органу. Вони отримані лише для реєстрації об'єднання громадян.
Виходячи з визначення публічної інформації, яке міститься у Законі «Про публічну інформацію», Мін′юст вважає, що матеріали, надані об'єднаннями громадян Державній реєстраційній службі для реєстрації цих об'єднань, не є публічною інформацією зазначеної служби.
Тому віднесення копій засновницьких документів до публічної інформації не є правильним.
Окрім цього, у листі нагадується, що згідно з положеннями Розділу V «Доступ до документів реєстраційної справи» Порядку зберігання та пересилання реєстраційних справ юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців, затвердженого наказом Мін′юсту від 10 лютого 2012 р. №238/5:
«право доступу до документів відповідної реєстраційної справи, крім держреєстратора або посадової особи, відповідальної за зберігання реєстраційних справ, мають: засновники (учасники) юридичної особи, фізособа-підприємець, а також уповноважені ними особи й особи, які згідно з відомостями, внесеними до Єдиного державного реєстру, мають право здійснювати юридичні дії від імені юрособи без довіреності, — на підставі письмової заяви та працівники контролюючих і правоохоронних органів — на підставі відповідного письмового запиту, якщо такий запит подається у зв'язку зі здійсненням ними повноважень, визначених законом».
Крім того, у листі звертається увага на те, що деякі відомості, які надаються для реєстрації об'єднань громадян, можуть містити персональні дані, включаючи дані про склад керівництва центральних статутних органів, є персональними даними.
Тож Мін′юст зазначає, що поширення інформації (даних про засновників, керівний склад тощо) може здійснюватися лише за умови неухильного дотримання Закону «Про захист персональних даних».

Джерело: ЛIГАБiзнесIнформ

Рубрика: Держрегулювання/Інше

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інше»