• Посилання скопійовано

Яку інформацію вважати персональними даними

Яка мінімальна сукупність відомостей дає можливість конкретно ідентифікувати фізичну особу та становить визначення «персональні дані»?

Відповідно до статті 2 Закону України «Про захист персональних даних» суб’єкт персональних даних — фізична особа, стосовно якої згідно із законом здійснюється обробка персональних даних.
Наведене в Законі України «Про захист персональних даних» визначення терміна «персональні дані» повною мірою відповідає визначенню зазначеного терміна, передбаченого у Конвенції Ради Європи про захист осіб у зв’язку із автоматизованою обробкою персональних даних.
Крім того, діючі правові інструменти Європейського союзу у сфері захисту персональних даних спрямовуються на захист фундаментальних прав фізичних осіб, та, зокрема, їхніх прав на захист персональних даних, що відповідає Хартії основних прав Європейського Союзу.
Відповідно до міжнародних стандартів термін «персональні дані» повинен охоплювати всю інформацію про фізичну особу, яка ідентифікована або може бути ідентифікована у будь-який можливий спосіб. Для визначення факту ідентифікації особи необхідно враховувати всі можливі засоби для ідентифікації зазначеної особи.
Також слід мати на увазі, що 24.01.2012 р. Конституційний Суд України виніс Рішення у справі за конституційним поданням Жашківської районної ради Черкаської області щодо офіційного тлумачення положень частин 1, 2 статті 32, частин 2, 3 статті 34 Конституції України. Відповідно до зазначеного Рішення положення частин 1, 2 статті 32, частин 2, 3 статті 34 Конституції України слід розуміти так:
— інформацією про особисте та сімейне життя особи є будь-які відомості та/або дані про відносини немайнового та майнового характеру, обставини, події, стосунки тощо, пов’язані з особою та членами її сім’ї, за винятком передбаченої законами інформації, що стосується здійснення особою, яка обіймає посаду, пов’язану з виконанням функцій держави або органу місцевого самоврядування, посадових або службових повноважень. Така інформація про особу є конфіденційною;
— збирання, зберігання, використання та поширення конфіденційної інформації про особу без її згоди державою, органами місцевого самоврядування, юридичними або фізичними особами є втручанням у її особисте та сімейне життя. Таке втручання допускається винятково у випадках, визначених законом, і лише в інтересах національної безпеки, економічного добробуту та прав людини. Такий широкий підхід до визначення персональних даних надає змогу досягти достатньої гнучкості, що дозволяє використовувати зазначений термін у різноманітних ситуаціях та інформаційних і телекомунікаційних ресурсах, які не існували на момент прийняття Конвенції, або можуть виникнути у майбутньому.

Джерело: Державна служба захисту персональних даних

Рубрика: Держрегулювання/Інше

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інше»