• Посилання скопійовано

ПДВ при транзитних перевезеннях

Лист ДПСУ від 19.06.2012 р. №10330/6/15-3415-2645 «Щодо оподаткування податком на додану вартість послуг, пов'язаних з транзитним перевезенням вантажів»

ДПСУ у листі №10330/6/15-3415-2645 роз'яснила справляння ПДВ за послуги, пов'язані з транзитним перевезенням вантажів.

ДПСУ нагадує, що транзит вантажів може здійснюватися за вибором вантажовласника у прямому чи змішаному (комбінованому) сполученні. У прямому сполученні транзит вантажів передбачає їх транспортування одним видом транспорту без перевантаження, а у змішаному -- може бути пов'язаний з їх перевантаженням з одного виду транспорту на інші, переробкою, сортуванням, пакуванням, обмірюванням, накопичуванням, формуванням або подрібненням партії транзитного вантажу, тимчасовим зберіганням тощо.

Договори (контракти) про надання (виконання) транзитних послуг/робіт укладаються як між резидентами і нерезидентами, так і між самими резидентами і нерезидентами, які вільно обирають комплекс транзитних послуг (робіт), їхніх надавачів (виконавців), а також засоби транзиту, залежно від умов перевезень.

Транзитними вантажами можуть бути насипні, наливні, навалочні, штучні, тарно-штучні вантажі, а також ТЗ транзиту, які вважаються прохідними через Україну у разі, якщо проходження цих вантажів з перевантаженням, складуванням, подрібненням на партії, зміною ТЗ транзиту чи без таких операцій є частиною повного маршруту перевезення, що розпочинається і закінчується за межами України.

Документальним підтвердженням перевезення вантажів транзитом є накладна УМВС (СМГС), ЦІМ (СІМ), уніфікована накладна ЦІМ/УМВС (ЦИМ/СМГМ) та транзитна митна декларація УМВС ТР80, які подаються митним органам для здійснення митного контролю.

За цими документів залізничні станції при передачі вантажів іншим учасникам транзиту на підставі пам'яток про подавання вагонів, повідомлень та пам'яток про забирання вагонів нараховують плату за послуги, пов'язані з перевезенням вантажів, у т.ч. транзитом через територію України з подальшим відображенням зазначених платежів у накопичувальних картках, відомостях плати за подавання, забирання вагонів та маневрову роботу, відомостях плати за користування вагонами.

Перелічені вище додаткові послуги, пов'язані з перевезеннями вантажів транзитом, які надаються за окремими внутрішніми документами, затвердженими наказами Мінтранспорту та зареєстрованими в Міністерстві юстиції України, звільняються від ПДВ, якщо ці послуги належать до транзитних за номерами вагонів, підтверджених копіями накладних ЦІМ (СІМ), УМВС (СМГС) чи ЦІМ (УМВС).

З урахуванням п. 10 підр. 10 р. XX ПКУ листи ДПАУ, підготовлені до 01.01.2011 р., які роз'яснюють питання порядку обкладення ПДВ, застосовуються до аналогічних операцій, які здійснюються з 01.01.2011 р. Тобто операції з постачання послуг, пов'язаних із перевезенням (переміщенням) пасажирів і вантажів транзитом через митну територію України як до 01.01.2011 р. (до набрання чинності ПКУ), так і після цієї дати, звільняються від ПДВ.

Автор: Хоміцка Маріанна

Рубрика: Держрегулювання/ЗЕД

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЗЕД»