• Посилання скопійовано

В Україні хочуть запровадити електронну торгівлю альтернативними видами палива

У Раді зареєстровано два законопроєкти №8052 та №8053 щодо розвитку електронної торгівлі альтернативними видами палива

В Україні хочуть запровадити електронну торгівлю альтернативними видами палива

19 вересня 2022 року у ВРУ зареєстровано два законопроєкти щодо розвитку електронної торгівлі альтернативними видами палива:

 

  • №8052 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розвитку електронної торгівлі альтернативними видами палива"

Ним пропонується внести зміни та доповнення до Закону "Про альтернативні види палива", зокрема ввести поняття електронна торгова система, аукціон, оператор, визначити особливості електронної торгівлі альтернативними видами палива, а також запровадити механізми контролю та застосування штрафних санкцій за невиконання відповідних вимог закону.

Так, електронна торгова система - це багатостороння система, вимоги до якої встановлені цим Законом та за допомогою якої оператор організовує аукціони. Вона повинна бути повинна бути загальнодоступною, забезпечувати рівні права під час реєстрації учасників, недискримінаційні умови участі в аукціонах, рівний доступ до інформації, а також забезпечувати її збереження та захист.

Правопорушеннями у сфері електронної торгівлі альтернативними видами палива є:

  • порушення правил здійснення електронної торгівлі альтернативними видами палива;
  • недотримання вимог реалізації та закупівлі альтернативних видів палива у електронній торговій системі, визначених статтею 84 цього Закону;
  • неподання або несвоєчасне подання оператором або учасником аукціонів звіту, подання яких передбачено цим Законом, а також надання недостовірної інформації у таких звітах;
  • знищення та спотворення документів або інформації, що створюються та зберігаються у електронній торговій системі, несанкціоноване втручання в роботу електронної торгової системи.

За недотримання вимог реалізації та закупівлі альтернативних видів палива у електронній торговій системі, визначених статтею 84 цього Закону, передбачені санкції у розмірі 10% вартості палива, яке не було реалізовано чи придбано у електронній торговій системі. За ті самі дії, вчинені повторно протягом року, - у розмірі 20% вартості палива, яке не було реалізовано чи придбано у електронній торговій системі.

Вартість палива при цьому визначатиметься за цінами, що сформувалися у електронній торговій системі на день законодавчо встановленої потреби здійснення відповідної операції закупівлі чи продажу.

 

- №8053 "Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо відповідальності за правопорушення у сфері здійснення електронної торгівлі альтернативними видами палива"

У КУпАП пропишуть відповідальність за:

  • недотримання законодавства у сфері здійснення електронної торгівлі альтернативними видами палива;
  • недотримання вимог реалізації альтернативних видів палива у електронній торговій системі;
  • недотримання вимог здійснення закупівлі альтернативних видів палива у електронній торговій системі;
  • знищення та спотворення документів або інформації, що створюються та зберігаються у електронній торговій системі.

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Акцизи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Акцизи»