• Посилання скопійовано

Видаєте спецодяг у кількості, яка вище норм: чи буде ПДФО та ПДВ?

У разі перевищення встановлених норм вартість спецодягу буде доходом працівників у вигляді вартості майна, наданого додатково до норм, та оподатковується ПДФО і ВЗ на загальних підставах

Видаєте спецодяг у кількості, яка вище норм: чи буде ПДФО та ПДВ?

 Коментар до ІПК ДПСУ від 21.01.2022 р. № 62/ІПК/99-00-04-03-03-06

Зміст запиту до ДПС

Платник податку у зверненні повідомив, що підприємство є виробником виробів із дроту, ланцюгів і пружин та за основним видом діяльності належить до підприємств машинобудування та металообробної промисловості. Він попросив надати індивідуальну податкову консультацію з питання:

  • чи включається до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку вартість спецодягу та взуття, що надаються роботодавцем у тимчасове користування платнику податку, який перебуває з ним у трудових відносинах в частині перевищення кількості, що встановлена галузевими Нормами;
  • чи треба нараховувати податкові зобов'язання з ПДВ згідно з п. 198.5 ПКУ при видачі працівникам спецодягу, придбаного з ПДВ в обсязі, що відповідає нормам видачі, але перевищує кількість, що встановлена галузевими Нормами.

 

Що відповіли податківці в ІПК?

Щодо ПДФО. За умови дотримання вимог пп. 165.1.9 ПКУ вартість засобів захисту рук від небезпечного впливу шкідливих факторів (рукавиці, перчатки та інше), якими роботодавець забезпечує платника податку, який перебуває з ним у трудових відносинах, не включається до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу такого платника.

У разі недотримання вимог пп. 165.1.9 ПКУ, зокрема, в частині перевищення встановлених норм, дохід у вигляді вартості майна, наданого додатково до норм, оподатковується ПДФО і військовим збором на загальних підставах.

 

Щодо ПДВ. При передачі працівникам підприємства у тимчасове користування спеціального одягу (ЗІЗ), необхідного для виконання ними професійних обов'язків, податкові зобов'язання згідно з п. 198.5 ПКУ  не нараховуються, якщо вартість таких ЗІЗ включається до вартості інших товарів/послуг, що постачаються платником податку.

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДФО»