• Посилання скопійовано

Списання заборгованості та коригування ПК з ПДВ

У 2008 році наше підприємство — платник ПДВ і податку на прибуток на загальних підставах отримало послуги від продавця — юридичної особи (платника ПДВ і податку на прибуток на загальних підставах), які використало у господарській діяльності, але так і не оплатило продавцю. У жовтні 2011 року минув термін позовної давності і ми списали заборгованість.

Чи потрібно коригувати податковий кредит у зв’язку зі списанням заборгованості? Якщо так, то в якому рядку декларації з ПДВ відобразити таке коригування?

До 1 січня 2011 року відповідно до пп. 7.5.1 ст. 7 Закону України від 03.04.97 р. №168/97-ВР «Про податок на додану вартість» (далі — Закон) було встановлено, що датою виникнення права платника податку на податковий кредит вважається дата здійснення першої з подій: або дата списання коштів з банківського рахунка платника податку на оплату товарів (робіт, послуг), дата виписування відповідного рахунка (товарного чека) — у разі розрахунків із використанням кредитних дебетових карток або комерційних чеків; або дата отримання податкової накладної, що засвідчує факт придбання платником податку товарів (робіт, послуг).

Згідно з пп. 7.4.1 ст. 7 Закону податковий кредит звітного періоду визначався виходячи з договірної (контрактної) вартості товарів (послуг), але не вище від рівня звичайних цін, у разі якщо договірна ціна на такі товари (послуги) відрізняється більш ніж на 20 відсотків від звичайної ціни на такі товари (послуги), та складався зі сум податків, нарахованих (сплачених) платником податку за ставкою, встановленою п. 6.1 ст. 6 цього Закону, протягом такого звітного періоду у зв’язку із, зокрема, придбанням або виготовленням товарів (у т. ч. при їх імпорті) та послуг з метою їх подальшого використання в оподатковуваних операціях у межах господарської діяльності платника податку.

Після 1 січня 2011 року відповідно до п. 198.3 ст. 198 р. V ПКУ України від 02.12.10 р. №2755-VI податковий кредит звітного періоду визначається виходячи з договірної (контрактної) вартості товарів/послуг, але не вище від рівня звичайних цін, визначених відповідно до статті 39 розділу I ПКУ, та складається зі сум податків, нарахованих (сплачених) платником податку за ставкою, встановленою пунктом 193.1 статті 193 розділу V ПКУ, протягом такого звітного періоду у зв’язку з придбанням або виготовленням, зокрема, товарів (у т. ч. при їх імпорті) та послуг з метою їх подальшого використання в оподатковуваних операціях у межах господарської діяльності платника податку.

Відповідно до абз. «а» пп. 14.1.11 ст. 14 ПКУ заборгованість за зобов’язаннями, щодо яких минув строк позовної давності, є безнадійною заборгованістю.

Крім того, згідно з пп. 14.1.13 ст. 14 ПКУ безоплатно наданими товарами, роботами, послугами є:

а) товари, що надаються згідно з договорами дарування, іншими договорами, за якими не передбачається грошова або інша компенсація вартості таких товарів чи їх повернення, або без укладення таких договорів;

б) роботи (послуги), що виконуються (надаються) без висування вимоги щодо компенсації їх вартості;

в) товари, передані юридичній чи фізичній особі на відповідальне зберігання та використані нею.

Виходячи із зазначеного, отримані платником ПДВ товари/послуги, які не оплачені протягом терміну позовної давності, вважаються безоплатно отриманими. Враховуючи, що на підставі п. 198.3 ст. 198 р. V ПКУ за такими товарами немає факту їх придбання, тож права на податковий кредит щодо таких товарів/послуг платник ПДВ не має.

Таким чином, якщо платник податку при придбанні послуг на підставі отриманої податкової накладної сформував податковий кредит, то він повинен відкоригувати суму податкового кредиту згідно із роз’ясненнями в Єдиній базі податкових знань (розділ 130 «ПДВ», підрозділ 130.10 «Коригування податкових зобов’язань та податкового кредиту»).

Враховуючи, що згідно з формою податкової декларації з ПДВ, затвердженою наказом ДПАУ від 25.01.11 р. №41 «Про затвердження Порядку заповнення і подання податкової звітності з податку на додану вартість», який зареєстровано у Міністерстві юстиції України 16.02.11 за №197/18935 (далі — декларація з ПДВ), не передбачено рядка для відображення коригування завищення суми податкового кредиту у разі списання кредиторської заборгованості перед постачальником, то платник податку на момент такого списання кредиторської заборгованості повинен визначити податкові зобов’язання з ПДВ на вартість безоплатно отриманих послуг.

При цьому база обкладення ПДВ визначається відповідно до абзацу п’ятого п. 188.1 ст. 188 ПКУ у разі постачання виробничих або невиробничих засобів, інших товарів/послуг без оплати, з частковою оплатою, у межах обміну, у межах дарування, у рахунок оплати праці фізособам, які перебувають у трудових відносинах із платником податку, пов’язаній із постачальником особі, суб’єкту господарювання, який не зареєстрований платником податку, іншим особам, які не зареєстровані платниками податку, база оподаткування визначається виходячи з їхньої договірної (контрактної) вартості, але не нижче від звичайних цін.

Пунктом 17 Порядку заповнення податкової накладної, затвердженого наказом Мінфіну України від 01.11.11 р. №1379, встановлено, що у разі якщо база оподаткування визначається виходячи зі звичайних цін та перевищує суму постачання товарів/послуг, визначену виходячи з їх договірної (контрактної) вартості, тобто звичайна ціна перевищує фактичну, виписують дві податкові накладні: одну — на суму, розраховану виходячи з фактичної ціни постачання, другу — на суму, розраховану виходячи з перевищення звичайної ціни над фактичною.

У податковій накладній, яка виписана на суму перевищення звичайної ціни над фактичною, робиться позначка відповідно до пункту 8 цього Порядку (в цьому випадку 12 — Виписана на вартість безоплатно поставлених товарів/послуг, обчислену виходячи з рівня звичайних цін). Така податкова накладна покупцю не надається; всі примірники таких податкових накладних зберігаються у продавця.

Згідно з Порядком ведення реєстру виданих та отриманих податкових накладних, затвердженого наказом ДПАУ від 24.12.10 р. №1002, до реєстру виданих податкових накладних переносяться дані обох податкових накладних.

Нарахована сума податкових зобов’язань відображається у рядку 1 декларації з ПДВ та в рядку «Інші» розділу І «Податкові зобов’язання» додатка 5 «Розшифровки податкових зобов’язань та податкового кредиту в розрізі контрагентів».

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»