• Посилання скопійовано

Суд не може анулювати реєстрацію платником ПДВ з дати видачі свідоцтва

Постанова ВСУ від 10.12.2010 р. у справі №21-43а10

Перед прийняттям ПКУ досить поширеною була практика анулювання свідоцтв платників ПДВ за рішенням суду разом із визнанням недійсними установчих документів. Причому свідоцтва платника ПДВ суд анульовував з дати реєстрації, про що і зазначав у резолютивній частині рішення.
Сподіваємося, завдяки згаданій постанові ця практика припинилась, адже ВСУ робить такі висновки.
За змістом пп. 7.2.4 та ст. 9 Закону про ПДВ (у редакції, чинній на час виникнення спірних правовідносин) за умови фактичного здійснення господарської операції наявність в особи права складати податкові накладні пов'язана з фактом її реєстрації як платника ПДВ. При цьому зазначеним Законом не була передбачена можливість анулювання свідоцтва платника ПДВ з моменту його видачі.
Помилковим є висновок про те, що позивач не підтвердив своє право на ПК з огляду на визнання судом недійсними установчих документів його контрагента, який видав податкові накладні за цими господарськими операціями, у зв'язку з тим, що ухвалене судове рішення та пов'язане з ним подальше анулювання свідоцтва платника ПДВ не призвели до недійсності всіх договорів, укладених із моменту державної реєстрації такої особи до моменту виключення її з державного реєстру, та не позбавили правового значення податкові накладні за такими господарськими операціями.
Проте навіть з огляду на такі висновки ВСУ слід розуміти, що приписи ПКУ вказують на інший порядок анулювання реєстрації платником податку, яке не потребує відповідного судового рішення про таке анулювання:

  1. Реєстрація платника ПДВ діє до дати анулювання реєстрації, яке проводиться шляхом виключення з реєстру платників податку, яке відбувається у разі, якщо установчі документи будь-якої особи, зареєстрованої як платник ПДВ, визнані рішенням суду недійсними (пп. ґ ч. 1 п. 184.1 ПКУ).
  2. Анулювання в такому разі може здійснюватися за самостійним рішенням відповідного органу ДПС на дату, зазначену в судовому рішенні (п. 184.2 ПКУ).

Тож, якщо у майбутньому платник податків таки матиме подібний спір в суді щодо визнання недійсними установчих документів, йому слід подбати про те, щоб саме рішення не містило у резолютивній частині висновку суду про анулювання свідоцтва платника ПДВ. Це здійснює податковий орган за наявності рішення суду про визнання недійсними установчих документів.

Автор: Канарьова Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»