• Посилання скопійовано

Списання кредиторської заборгованості за отриманими авансами: податкові наслідки

ДФСУ розповіла про податкові наслідки в частині податку на прибуток та ПДВ у разі списання кредиторської заборгованості за отриманими авансами, якщо товари/послуги протягом терміну позовної давності не поставлено

Списання кредиторської заборгованості за отриманими авансами: податкові наслідки

ДФСУ у листі від 11.10.2017 р. №2211/6/99-99-15-03-02-15/ІПК розповіла, якими будуть податкові наслідки з податку на прибуток та ПДВ у разі списання кредиторської заборгованості за отриманими авансами, якщо товари/послуги протягом терміну позовної давності не поставлено.

 

Щодо податкових наслідків в частині податку на прибуток

Положеннями ПКУ не передбачено коригування фінансового результату до оподаткування на різниці при списанні кредиторської заборгованості за отриманими авансами. Такі операції відображаються згідно з правилами бухобліку при формуванні фінансового результату.

За детальнішими роз'ясненням з цього приводу ДФС рекомендує звернутись до Мінфіну.

 

Щодо податкових наслідків в частині ПДВ

Згідно з пп. "а" п. 187.1 ПКУ дата надходження авансового платежу є датою виникнення у продавця товарів/послуг податкових зобов'язань з податку на додану вартість.

У разі якщо після надходження авансового платежу операція з постачання товарів/послуг фактично не відбувається та раніше перераховані кошти не зараховуються в рахунок оплати інших товарів/послуг, які були або будуть поставлені/надані, об'єкт оподаткування ПДВ у постачальника за такою операцією відсутній.

Таким чином, якщо постачальником - виконавцем на дату отримання авансового платежу від покупця були визначені податкові зобов'язання з ПДВ та у подальшому виникли обставини, внаслідок яких:

  • договір постачання товарів/послуг не виконано,
  • товари/послуги не поставлено протягом терміну позовної давності,
  • постачання інших товарів/послуг, в оплату яких можуть бути зараховані ці кошти, здійснюватися не буде,

а кредиторська заборгованість по отриманому авансу списується, об'єкт оподаткування (операція з постачання товарів/послуг) відповідно відсутній.

***

Також наслідки щодо ПДВ та податку на прибуток при списанні у зв’язку із закінченням строку позовної давності кредиторської заборгованості за отриманими авансами, поставка товару за якими не відбулася, - читайте тут>>

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: ДФСУ

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»