• Посилання скопійовано

«Каса і РРО» № 09 (68) | 21.09.2023 р.

Шістдесят восьмий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена готівковим розрахункам та РРО

«Каса і РРО» № 09 (68)  |  21.09.2023 р.
Це – девʼятий цього року (шістдесят восьмий загалом і сімнадцятий під час війни) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена готівковим розрахункам та РРО. За місяць, який минув з написання попередньої розсилки, зʼявилося достатньо новин на тему застосування РРО та правил роботи з готівкою. Зокрема:
 
  • зупинимося на нюансах проведення перевірок ДПС щодо РРО з 1 жовтня;
  • підкреслимо, що бізнес просить Зеленського ініціювати оновлення Закону про РРО;
  • наведемо правила формування та видачі фіскальних чеків покупцям при торгівлі через Інтернет;
  • нагадаємо, як закрити зміну в РРО при форс-мажорних обставинах;
  • дізнаємося, як зареєструвати повернення непроданих товарів через неявку покупця;
  • проінформуємо, що Раді пропонують скасувати обовʼязок ведення товарного обліку запасів для всіх ФОПів.
Гарного вам читання!

 

Раді пропонують скасувати обовʼязок ведення товарного обліку запасів для всіх ФОПів

11 вересня у ВРУ зареєстровано проєкт Закону №10028 «Про внесення змін до Закону України "Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг" (щодо впорядкування питань товарного обліку)».
Ним пропонується скасувати для всіх ФОПів (у законопроєкті йдеться про скасування всієї норми п. 12 ст. 3 Закону про РРО):
обов’язок вести облік товарних запасів і здійснювати продаж лише тих товарів, що відображені в такому обліку;
відповідальність за невиконання обов’язку вести облік товарних запасів (шляхом виключення із Закону про РРО статті 20). Нагадаємо, що наразі до суб’єктів господарювання, що здійснюють реалізацію товарів, які не обліковані у встановленому порядку, та/або не надали під час проведення перевірки документи, які підтверджують облік товарів, що знаходяться у місці продажу (господарському об’єкті), за рішенням контролюючих органів застосовується фінансова санкція у розмірі вартості таких товарів, які не обліковані у встановленому порядку, за цінами реалізації, але не менше 10 нмдг.
 

Перевірки РРО-операцій з 1 жовтня: до чого та як готуватися?

Поки що діє частковий мораторій на перевірки ДПС, але ще з 1 серпня ДПС могла завітати до окремих категорій торговців. Зокрема, до платників податків, які здійснюють діяльність у сфері виробництва та/або реалізації підакцизної продукції; у сфері грального бізнесу, надання фінансових, платіжних послуг. Про це ми писали тут, з планом-графіком можна ознайомитися тут.
З 1 листопада все може змінитися через появу законопроєкту №10016 про скасування мораторію на всі види податкових перевірок.
Це означатиме, що перевірки з питань роботи РРО податківці зможуть проводити у всіх платників. Про це – тут. Тому до перевірок потрібно підготуватися вже зараз.
Коли потрібно застосовувати РРО, а коли – ні? Які штрафи діють щодо порушень правил роботи з РРО? Як застосовуватимуться штрафи? Про це все докладніше ми зазначали тут.
 

Бізнес просить Зеленського ініціювати оновлення Закону про РРО: зʼявилася петиція

На сайті Президента зʼявився текст петиції від 15.08.2023 №22/202308-еп про зміну Закону про РРО.
Зокрема, її автор запропонував ініціювати зміну Закону про РРО, щоби він чітко та однозначно відображав реалії сучасного бізнесу, а саме: розвинені клієнт-банки, сервіси дистанційних оплат, онлайн-торгівлі з дропшипінгом, служб доставок з їх післяплатою і т.д. Щоби приватний бізнес міг спокійно працювати і розвиватись, тим самим розвиваючи нашу країну. Про це докладніше читайте тут.
 

Як закрити зміну в РРО при форс-мажорних обставинах?

Алгоритм дій у разі оголошення повітряної тривоги такий:
  1. працівники магазину зобов’язані припинити реалізацію товарів (послуг) та покинути магазин (торговий зал); 
     
  2. у випадку якщо повітряна тривога тривала у проміжку часу, в якому господарський об’єкт припиняє свою роботу згідно з розкладом, такий чек має бути створений на РРО/програмному РРО не пізніше наступного робочого дня, до початку проведення розрахункових операцій на такому РРО/програмному РРО.
Податківці зауважили, що аналогічними дії суб’єкта господарювання можуть бути і в разі аварійного відключення світла та неможливості створення щоденного фіскального звітного чеку (щоденного Z-звіту). 
 

Як зареєструвати повернення непроданих товарів через неявку покупця?

ДПС підкреслила, що у випадку неотримання товару покупцем або його відмови від товару при відправці товарів за допомогою служб доставки достатньо в режимі реєстрації провести операцію повернення товарів на підставі квитанції від служби доставки про повернення відправлення та чека РРО/ПРРО, в яких такі товари ідентифіковані.
Окремо вона наголосила, що обов’язком саме продавця товарів є організація надання інформації щодо підтвердження повернення товарів без їх продажу від служби доставки.
 

Формування та видача фіскальних чеків покупцям при торгівлі через Інтернет: нове роз'яснення ДПС

За роз'ясненням ДПС, незалежно від способу доставки та за умови повної попередньої оплати покупцем за реквізитами поточного рахунку продавця застосування РРО/ПРРО для нього є необов’язковим.
Але при застосуванні РРО під наданням (видачою, врученням, передачею) фіскального касового чека слід розуміти всю варіативність можливих способів його передачі покупцю (споживачу). Тож видати фіскальний касовий чек на апаратному РРО та/або програмному РРО - означає вручити покупцю його паперову форму та/або надіслати фіскальний касовий чек в електронній формі на абонентський номер або адресу електронної пошти покупця (споживача).
 

Наразі це все.
Більше новин на тему каси та РРО ви знайдете тут, а консультацій – ось тут.
 
Слава Україні! ??
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Каса і РРО

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Каса і РРО»

  • «Каса і РРО» № 03 (74) | 25.04.2024 р.
    Сімдесят четвертий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена готівковим розрахункам та РРО
    25.04.2024135
  • «Каса і РРО» № 02 (73) | 14.03.2024 р.
    Сімдесят третій лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена готівковим розрахункам та РРО
    14.03.2024314
  • «Каса і РРО» № 01 (72) | 01.02.2024 р.
    Сімдесят другий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена готівковим розрахункам та РРО
    01.02.2024154
  • «Каса і РРО» № 12 (71) | 20.12.2023 р.
    Сімдесят перший лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена готівковим розрахункам та РРО
    20.12.2023149
  • «Каса і РРО» № 11 (70) | 16.11.2023 р.
    Сімдесятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена готівковим розрахункам та РРО
    16.11.20233012