• Посилання скопійовано

«Контролюючі органи і перевірки» №10(126) | 20.06.2023 р.

Сто двадцять шостий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена перевіркам різних органів влади та їхній діяльності в цілому

«Контролюючі органи і перевірки» №10(126) | 20.06.2023 р.

Це – десятий з початку року (сто двадцять шостий загалом та шістнадцятий під час війни) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена перевіркам різних органів влади та їхній діяльності в цілому. З моменту написання попередньої розсилки минуло три тижні, тож нам є про що розповісти. Зокрема:

 

  • розкажемо, в який строк проводять камеральні перевірки звітності з ЄСВ;
  • проінформуємо, що бізнес просить продовжити мораторій на перевірки та штрафи для підприємств у районах бойових дій;
  • зазначимо, що ДПС презентувала напрями своєї цифровізації;
  • розповімо, як перевірятимуть нарахування та сплату ПДВ за новою методикою;
  • підкреслимо, що з 16 червня діє оновлене Положення про Державну податкову службу;
  • зауважимо, що затверджено порядок перевірок суб'єктів первинного фінмоніторингу.

Гарного вам читання!

 

***

Затверджено порядок перевірок суб'єктів первинного фінмоніторингу
16 червня Кабмін затвердив Порядок здійснення нагляду у сфері запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення за діяльністю суб’єктів первинного фінансового моніторингу, державне регулювання та нагляд за діяльністю яких здійснюють Міністерство фінансів, Міністерство юстиції, Міністерство цифрової трансформації. Про це повідомив Т. Мельничук.

Наразі текст документа не оприлюднений. Але, зі слів Т. Мельничука, у Порядку:

  • передбачено процедури щодо організації, підготовки та проведення планових/позапланових, у тому числі безвиїзних перевірок,

  • прописано оформлення результатів перевірок,

  • визначено права та обовʼязки посадових осіб субʼєкта державного фінансового моніторингу, які проводять перевірку, права та обовʼязки посадових осіб СПФМ під час проведення перевірки.

 

В який строк проводять камеральні перевірки звітності з ЄСВ?
Дніпровські податківці зауважили, що камеральна перевірка даних, заявлених у звітності з єдиного внеску, проводиться протягом 30 календарних днів, що настають за останнім днем граничного строку подання такої звітності, а у разі отримання такої звітності після граничного строку подання – протягом 30 календарних днів з дати фактичного подання такої звітності.

Але згідно з ч. 16 ст. 25 Закону №2464 строк давності щодо нарахування, застосування та стягнення сум недоїмки, штрафів та нарахованої пені не застосовується.

Тому камеральна перевірка дотримання законодавства з питань подання звітності та сплати єдиного внеску призначається без дотримання строків давності.

 

Бізнес просить продовжити мораторій на перевірки та штрафи для підприємств у районах бойових дій
Бізнес у своєму зверненні підкреслив, що законопроєкт №8041 передбачає відновлення документальних та фактичних перевірок «за наявності під час проведення перевірок безпечного доступу, допуску до територій, приміщень та іншого майна, що використовуються для провадження господарської діяльності та/або є об’єктами оподаткування, або використовуються для отримання доходів (прибутку), або пов’язані з іншими об’єктами оподаткування такими платниками податків».

Але ця норма потребує визначення поняття «безпечного доступу та допуску». Зокрема, хто визначатиме критерії безпеки чи небезпеки проведення перевірки та буде нести відповідальність за життя людей. А також відсутність конкретики в цьому питанні може призвести до корупційних ризиків, оскільки рішення про зупинення приймає безпосередньо керівник контролюючого органу. Неможливим на цей час є відновлення перевірок підприємств, що розташовані в районах проведення воєнних (бойових) дій або перебувають в оточенні (блокуванні), прифронтових та деокупованих зон.

Будь-яких застережень щодо проведення перевірок таких платників податків законопроєкт не містить. У зв’язку зі зазначеним бізнес попросив залишити мораторій на перевірки та штрафи для підприємств, що здійснюють свою діяльність на територіях, наближених до бойових дій.

 

ДПС презентувала напрями своєї цифровізації: чого чекати платникам?
Питання цифровізації ДПС, проєкти, які вже реалізовані і які заплановані, представив в. о. заступника голови ДПС Євгеній Сокур під час економічного форуму на початку червня.

У рамках розвитку цифрової ДПС розробляється профіль платника та автоматизована система управління ризиками, яка формуватиме ризики платника та пропонуватиме заходи для їх усунення. Варто зазначити, що учасники дискусії підтримали запровадження такої системи, що допоможе платникам самостійно усувати ризики у своїй діяльності.

 

Як перевірятимуть нарахування та сплату ПДВ: методика від ДПС
ДПСУ наказом від 09.06.2023 р. №446 затвердила Методику проведення перевірки достовірності, повноти нарахування та сплати податку на додану вартість (завантажити). Розроблена вона з метою належної організації контрольно-перевірочних заходів осіб, які зареєстровані або підлягають реєстрації як платники ПДВ, забезпечення всебічного вивчення під час проведення документальних перевірок.

Методика містить інформацію щодо:

  • обсягів інформації, яка має бути перевірена та висвітлена в матеріалах перевірки;
  • способів викладення в матеріалах перевірки фактів та обставин;
  • способів обґрунтування висновків.

Ця Методика призначена для застосування посадовими особами контролюючих органів при виконанні ними функціональних обов’язків і має роз’яснювальний та інформаційний характер. Вона не є вичерпною і може змінюватися та/або доповнюватися.

Про це ми писали тут.

 

З 16 червня діє оновлене Положення про Державну податкову службу
13 червня Уряд затвердив постанову щодо змін до Положення про Державну податкову службу України. 15 червня на сайті КМУ було оприлюднено текст постанови №598. Постанову опубліковано в «Урядовому курʼєрі» 16 червня.

Тож з 16 червня до основних завдань ДПС належить:

  • здійснення податкового контролю за контрольованими іноземними компаніями;

  • забезпечення ведення обліку єдиного внеску, а також облік руху коштів на єдиному рахунку;

  • забезпечення ведення та оприлюднення Реєстру керівників платників податків – боржників;

  • здійснення контролю за своєчасністю та повнотою сплати авансових внесків з податку на прибуток платниками податку, які здійснюють діяльність з торгівлі валютними цінностями у готівковій формі.

 

***

Наразі це все.
Більше новин на тему перевірок ви знайдете тут, а консультацій –  тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»