• Посилання скопійовано

«Контролюючі органи і перевірки» №20(136) | 19.12.2023 р.

Сто тридцять шостий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена перевіркам різних органів влади та їхній діяльності в цілому

«Контролюючі органи і перевірки» №20(136) | 19.12.2023 р.
Це – двадцятий з початку року (сто тридцять шостий загалом та двадцять шостий під час війни) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена перевіркам різних органів влади та їхній діяльності в цілому. З моменту написання попередньої розсилки минуло майже три тижні, тож нам є про що розповісти. Зокрема:
  • розповімо, що з 8 грудня розпочалися планові перевірки ДПС;
  • зауважимо, що ДПС вперше після скасування мораторію оновила план-графік перевірок;
  • зазначимо, що зʼявився секторальний план державного ринкового нагляду на 2024 рік від Держпраці;
  • повідомимо, що Уряд затвердив новий порядок перевірок органів ліцензування;
  • з’ясуємо, скільки часу має зберігатися первинка з 28 квітня 2023 року.
Гарного вам читання!
 

Зʼявився секторальний план державного ринкового нагляду на 2024 рік від Держпраці

Держпраці розроблено Секторальний план державного ринкового нагляду на 2024 рік.
Належність видів продукції до підвищеного ступеню ризику визначається, зокрема, за такими критеріями:
  • призначення продукції для певної категорії споживачів (користувачів) (зокрема, діти залежно від вікових категорій, вагітні жінки, особи похилого віку, особи з обмеженими фізичними можливостями), якими така продукція може використовуватися;
     
  • використання у продукції хімічних і біологічних речовин, що можуть негативно впливати на стан здоров’я людини чи стан довкілля або становлять серйозний ризик;
     
  • наявність у продукції, зокрема, фізичних, механічних факторів (зокрема, система тиску, вогненебезпечність, ламкість, негативний акустичний вплив, можливість травмування), що можуть становити загрозу для життя та здоров’я людей.

 


Увага! Планові перевірки ДПС розпочалися з 8 грудня

5 грудня Президент підписав Закон від 09.11.2023 №3453 щодо скасування мораторію на проведення податкових перевірок (раніше законопроєкт №10016-д). 
Його аналіз ми навели в окремому матеріалі.
За Законом перевірки мали розпочатися з дня набрання ним чинності. 7 грудня Закон опубліковано в «Голосі України», а його норми почали діяти з 8 грудня.
На той момент ДПС ще не сформувала оновлений план-графік на грудень, але вже це зробила (про це далі). Тож окремим платникам податків вже слід підготуватися до візиту ДПС.
 

ДПС вперше після скасування мораторію оновила план-графік: кого це стосується?

11 грудня на сайті ДПС зʼявилося чергове оновлення плану-графіка перевірок ДПС на 2023 рік. Воно торкнулося Розділу I «Документальні планові перевірки платників податків – юридичних осіб» та Розділу ІІ «Документальні планові перевірки фінансових установ, постійних представництв та представництв нерезидентів» з урахуванням коригування грудень 2023 року (завантажити).
За ними у 2023 році планують провести 1017 перевірок (у листопадному оновленні було 1061, у первинному – 2225 податкових перевірок).
Всі інші розділи залишилися без змін.
 

Уряд затвердив новий порядок перевірок органів ліцензування

Рішення про затвердження у новій редакції Порядку проведення спеціально уповноваженим органом з питань ліцензування планових та позапланових перевірок додержання органами ліцензування вимог законодавства у сфері ліцензування було підтримане Урядом на засіданні 12 грудня 2023 року.
«Оновлений порядок передбачає, між іншим, можливість проведення Державною регуляторною службою невиїзних перевірок. Органу ліцензування, щодо якого проводиться така перевірка, достатньо буде надіслати комісії копії необхідних документів у електронній формі або поштою. Запровадження такого механізму заощадить державні кошти на відрядження, дозволить більш раціонально використовувати робочі ресурси», - розповів заступник Міністра економіки Олексій Соболев.
 

Скільки часу має зберігатися первинка з 28 квітня 2023 року: розʼяснення від ДПС

Податківці у підкатегорії 129.01 ЗІР зазначили, що нові вимоги щодо 1825-денного мінімального строку зберігання документів, передбачені п. 44.3 ПКУ, застосовуються до документів, які розроблено:
  • до дня набрання чинності Законом № 2970 (28.04.2023), строк зберігання яких не закінчився на день набрання чинності Законом № 2970;
  • починаючи з дня набрання чинності Законом № 2970 (28.04.2023);
     
  • особою, стосовно якої на день набрання чинності Законом № 2970 (28.04.2023) розпочато, але не завершено процедуру припинення (ліквідації);
     
  • особою, стосовно якої прийнято рішення про ліквідацію після набрання чинності Законом № 2970 (28.04.2023).

 


Наразі це все.
Більше новин на тему перевірок ви знайдете тут, а консультацій –  тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»