• Посилання скопійовано

«Контролюючі органи і перевірки» №04(140) | 12.03.2024 р.

Сто сороковий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена перевіркам різних органів влади та їхній діяльності в цілому

«Контролюючі органи і перевірки» №04(140) | 12.03.2024 р.
Це – четвертий з початку року (сто сороковий загалом та тридцятий під час війни) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена перевіркам різних органів влади та їхній діяльності в цілому. З моменту написання попередньої розсилки минуло три тижні, тож нам є про що розповісти. Зокрема:
  • повідомимо, що з 1 травня 2024 року буде скасовано мораторій на митні перевірки;
  • підкреслимо, що на телеграм-канали можуть чекати податкові перевірки;
  • зауважимо, що внесено зміни до порядку обміну інформацією у сфері фінмоніторингу;
  • зазначимо, що ДПСУ оновила план-графік перевірок на 2024 рік;
  • підкреслимо, що Раду просять дозволити під час війни перевірки в частині вчинення мобінгу.
Гарного вам читання!
 

Із 1 травня 2024 року буде скасовано мораторій на митні перевірки, – Южаніна

Для відновлення митних перевірок подані поправки до законопроєкту №9456. Про це повідомила Н. Южаніна у своєму Телеграм-каналі. Так, з 1 травня 2024 року буде скасовано мораторій на:
  • планові документальні перевірки;
  • позапланові документальні перевірки (виїзні та невиїзні);
  • зустрічні звірки;
  • завершення розпочатих та незавершених перевірок до 24 лютого 2022 року.
Мораторій збережеться для платників податків, зареєстрованих на тимчасово окупованих територіях, територіях активних та можливих бойових дій (згідно з переліком Мінреінтеграції).

Фінансовий моніторинг: внесено зміни до порядку обміну інформацією

Мінфін наказом від 01.02.2024 №45 вніс зміни до:
  • Порядку створення особистого кабінету суб'єкта первинного фінансового моніторингу та доступу до е-кабінету системи фінансового моніторингу;
  • Порядку інформаційної взаємодії суб'єктів первинного фінансового моніторингу та Державної служби фінансового моніторингу України.
Зокрема, у Порядку інформаційної взаємодії з питань фінансового моніторингу скорочено перелік повідомлень, які використовуються для інформаційної взаємодії між Держфінмоніторингом та суб'єктами первинного фінансового моніторингу. З нього виключено повідомлення про розбіжності відомостей про кінцевих бенефіціарних власників. Про це ми писали тут.

На телеграм-канали можуть чекати податкові перевірки: позиція нардепа

На телеграм-канали, які ведуть комерційну активність, можуть чекати перевірки податкових служб.  Про це повідомив очільник комітету з питань свободи слова Ярослав Юрчишин.
За його словами, наразі немає напрацьованих механізмів, аби анонімні телеграм-канали реєструвалися як суб’єкт у сфері медіа та в результаті чого прозоро здійснювали свою комерційну діяльність. Юрчишин пояснює, що він лише може «мотивувати» канали до реєстрації. 
Тож зараз передбачається пошук податковою службою спеціальних механізмів, щоб перевірити низку Telegram-каналів, які проявляють значну економічну активність. Наприклад, коли «поширюють рекламу та продають контент».

ДПСУ оновила план-графік перевірок на 2024 рік

29 лютого 2024 року ДПСУ оприлюднила оновлені частини плану-графіка перевірок на 2024 рік. А саме:
Розділ I «Документальні планові перевірки платників податків - юридичних осіб» та Розділ II «Документальні планові перевірки фінансових установ, постійних представництв та представництв нерезидентів» (завантажити). За ними цього року податківці планують провести 2183 податкові перевірки (у першочерговому варіанті було 2172);
Розділ ІІІ «Документальні планові перевірки фізичних осіб» (завантажити).  Він налічує  921 особу, до якої цього року планує завітати з візитом ДПС (раніше було 914).
Розділ IV щодо перевірок з питань правильності обчислення ПДФО, ВЗ та ЄСВ поки залишився без змін.

Раду просять дозволити під час війни перевірки в частині вчинення мобінгу

28 лютого 2024 року у ВРУ зареєстровано проєкт Закону №11044«Про внесення змін до статті 16 Закону України "Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану" щодо проведення перевірок в частині вчинення мобінгу».
Законопроєкт розроблено з метою розблокування можливості проведення позапланових заходів державного нагляду (контролю) за заявою працівника або профспілки з питань вчинення мобінгу під час дії правового режиму воєнного стану. Про це читайте у нашій новині ось тут.

 

Наразі це все.
Більше новин на тему перевірок ви знайдете тут, а консультацій –  тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»