• Посилання скопійовано

«Контролюючі органи і перевірки» №10(146) | 02.07.2024 р.

Сто сорок шостий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена перевіркам різних органів влади та їхній діяльності в цілому

«Контролюючі органи і перевірки» №10(146) | 02.07.2024 р.
Це – деcятий з початку року (сто сорок шостий загалом та тридцять шостий під час війни) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена перевіркам різних органів влади та їхній діяльності в цілому. З моменту написання попередньої розсилки минуло три тижні, тож нам є про що розповісти. Зокрема:
  • наголосимо, що Закон щодо перезавантаження БЕБ підписано та опубліковано;
  • повідомимо, що ДПСУ традиційно оновила план-графік перевірок юросіб на 2024 рік;
  • наведемо нюанси надання документів при податкових перевірках;
  • проінформуємо, що для «єдинників» за порушення зберігання нехарчової продукції зменшено розміри штрафів;
  • дізнаємося, кого ДМС перевірятиме у ІІІ кварталі 2024 року;
  • визначимося, за яких умов не буде штрафу та пені за результатами перевірок ДПС.
Гарного вам читання!
 

Закон щодо перезавантаження БЕБ підписано та опубліковано

20 червня 2024 року ВРУ прийняла в цілому урядовий законопроєкт №10439 щодо удосконалення роботи БЕБ.  28 червня Президент підписав Закон №3840, а наступного дня його опубліковано в «Голосі України». Норми Закону діють з 30 червня. 
Якщо коротко, то за Законом:
  • нового Голову має обирати комісія зі 6 членів, де половина - міжнародні експерти з правом вирішального голосу;
  • переатестація проводиться комісією, де 6 - від новообраного директора БЕБ і 6 - від міжнародних партнерів, але за пропозицією українського бізнес-середовища;
  • так само три наступні роки працюватимуть кадрові комісії: 6 - від БЕБ, 6 - від партнерів за пропозицією українського бізнесу;
  • гарантована незалежність директора БЕБ на рівні НАБУ/САП/НАЗК.

Нюанси надання документів при податкових перевірках: розʼяснення від ДПС

Податківці у підкатегорії 130.03 «ЗІР» зауважили, що юридична особа, щодо якої розпочалася документальна перевірка (планова або позапланова), повинна з першого дня перевірки надавати ДПС у повному обсязі оригінали документів за період, що підлягає перевірці, та з питань, які стосуються предмету перевірки, зокрема, але не виключно: 
  • регістри податкового та бухгалтерського обліку;
  • фінансову та іншу звітності;
  • договори на постачання товарів (виконання робіт або надання послуг), акти виконаних робіт (наданих послуг), накладні, виписки банку про рух грошових коштів, трудові договори (контракти);
  • відомості нарахування та виплати заробітної плати, ліцензії та інші документи, які стосуються фінансово-господарської діяльності.
Водночас відповідно до пп. 69.28 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ, до платників податків/податкових агентів, які провадили діяльність на територіях активних бойових дій або на ТОТ і не можуть пред’явити первинні документи, як виняток із положень ст. 44 ПКУ застосовуються спеціальні правила для підтвердження даних, визначених у податковій звітності.

Для «єдинників» за порушення зберігання нехарчової продукції зменшено розміри штрафів

18 червня Президент підписав Закон від 09.05.2024 №3701-IX щодо врегулювання деяких питань здійснення ринкового нагляду та відповідальності суб'єктів господарювання.  20 червня його було опубліковано в «Голосі України».
Тож з 21 червня за Законом №3701 введення в обіг продукції, що не відповідає встановленим вимогам (крім випадків, передбачених статтею 28 та частиною третьою статті 29 цього Закону), каратиметься штрафом у розмірі від 2000 до 3000 н.м.д.г. (від 34000 до 51000 грн) , а за повторне протягом трьох років вчинення такого самого порушення, за яке на суб’єкта господарювання вже накладено штраф, - у розмірі 4000 н.м.д.г. (68000 грн).
Як і раніше, до розповсюджувача застосовуються адміністративно-господарські санкції у вигляді штрафу в разі недодержання умов зберігання продукції, яка ним розповсюджується, якщо внаслідок цього продукція стала небезпечною та/або такою, що не відповідає встановленим вимогам, у розмірі 2000 н.м.д.г. (34000 грн), а за повторне протягом трьох років вчинення такого самого порушення, за яке на суб’єкта господарювання вже накладено штраф, - у розмірі 4000 н.м.д.г. (68000 грн). 
Але ці розміри штрафів тепер не поширюватимуться на «єдинників».
Для «єдинників» запроваджено окремі розміри. Про це ми писали тут.

Кого ДМС перевірятиме у ІІІ кварталі 2024 року: опубліковано план-графік

На виконання Закону №3613 Державна митна служба України оприлюднила на офіційному вебсайті перелік підприємств, включених до плану-графіка документальних планових виїзних перевірок Держмитслужби на ІІІ квартал 2024 року, затверджений у встановленому законодавством порядку.
Його розміщено у розділі «Діяльність» підрозділу «Плани та звіти роботи» (завантажити його можна тут).
Планом-графіком визначено 26 юросіб, до яких може завітати ДМС. Про це ми зазначали тут.

За яких умов не буде штрафу та пені за результатами перевірок ДПС?

Іванофранківські податківці зауважили, що  1 серпня 2023 року до припинення ВС у разі сплати платником податків протягом 30 календарних днів з дня, наступного за днем отримання ППР, суми податкового зобов'язання, нарахованого за результатами документальних перевірок, які були відновлені або розпочаті з 1 серпня 2023 року та завершені до дня припинення ВС, штрафи, нараховані на суму такого ПЗ, вважаються скасованими, а пеня не нараховується.
При цьому сума грошового зобов'язання, визначеного у ППР, вважається неузгодженою до моменту повної сплати податкового зобов'язання, визначеного в ньому, але не пізніше ніж протягом 30 календарних днів з дня, наступного за днем отримання платником податків такого ППР.

ДПСУ традиційно оновила план-графік перевірок юросіб на 2024 рік

28 червня 2024 року ДПСУ оприлюднила оновлені частини плану-графіка перевірок на 2024 рік. А саме:
  • Розділ I «Документальні планові перевірки платників податків - юридичних осіб» та 
  • Розділ II «Документальні планові перевірки фінансових установ, постійних представництв та представництв нерезидентів».
Завантажити їх можна за посиланням>>>
Згідно з ними цього року податківці планують провести 2293 перевірки юросіб (у первинному варіанті було 2172, в оновленні за лютий - 2183, у березні та квітні - 2205, а в травні - 2256).
Тобто кількість юросіб збільшилася на 37. Тож варто перевірити своє підприємство за оновленням.

Наразі це все.
Більше новин на тему перевірок ви знайдете тут, а консультацій –  тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»

Подарунки та знижки з нагоди свята

Приєднуюсь