• Посилання скопійовано

«Контролюючі органи і перевірки» №15(151) | 15.10.2024 р.

Сто п'ятдесят перший лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена перевіркам різних органів влади та їхній діяльності в цілому

«Контролюючі органи і перевірки» №15(151) | 15.10.2024 р.
Це – пʼятнадцятий з початку року (сто п’ятдесят перший загалом та сорок перший під час війни) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена перевіркам різних органів влади та їхній діяльності в цілому. З моменту написання попередньої розсилки минуло три тижні, тож нам є про що розповісти. Зокрема:
  • повідомимо, що ДПС вкотре оновила план-графік своїх перевірок на 2024 рік;
  • розкажемо, що ДПС навела результати перевірок щодо виплати доходів нерезидентів з джерелом походження з України;
  • розповімо про систему управління податковими ризиками (комплаєнс-ризиками) ДПС;
  • підкреслимо остаточне рішення ВРУ щодо впровадження надання банками даних Нацполіції для боротьби з «дропами»;
  • повідомимо, що ВРУ підтримала в І читанні реформу системи перевірок бізнесу;
  • проінформуємо, що ВРУ остаточно підтримала реформування Держпраці;
  • дізнаємося, чи затверджуватимуться на 2025 рік плани перевірок.
Гарного вам читання!

Чи затверджуватимуться на 2025 рік плани перевірок?

Ще у 2022 році ДРС наголошувала, що нею мало бути впроваджене скасування для контролюючих органів на період дії воєнного стану затвердження Плану перевірок на наступний рік та внесення відповідної інформації до Інспекційного порталу. Так воно і сталося – планів на 2023 рік так і не було затверджено, крім ДПС.
У поточному році залишається чинною постанова КМУ №303 щодо заборони проводити планові перевірки контролюючими органами під час війни. Проте за цей час до неї внесено багато змін та дозволено проводити окремі види перевірок.
Тож хоча мораторій на перевірки ще діє, але деяким контролюючим органам дозволено проводити перевірки. Тому цього року, найімовірніше, різними контролюючими органами оприлюднюватимуться як проєкти, так і самі плани перевірок на 2025 рік. Про це ми писали тут.

ДПС вкотре оновила план-графік своїх перевірок на 2024 рік

30 вересня 2024 року ДПСУ оприлюднила оновлений план-графік документальних планових перевірок платників податків на 2024 рік. Цього разу зміни торкнулися одразу всіх розділів плану-графіка перевірок:
  • Розділу I «Документальні планові перевірки платників податків - юридичних осіб» та Розділу II «Документальні планові перевірки фінансових установ, постійних представництв та представництв нерезидентів» (завантажити). Згідно з ними цього року податківці планують провести 2455 перевірок юросіб (у первинному варіанті було 2172, в останньому оновленні за серпень - 2374). Тобто кількість юросіб збільшилася на 81.
     
  • Розділ ІІІ «Документальні планові перевірки фізичних осіб» (завантажити). За ним планується перевірити 914 фізосіб (у попередньому варіанті було 914);
     
  • Розділ IV «Документальні планові перевірки платників податків - юридичних осіб з питань правильності обчислення, повноти і своєчасності сплати податку на доходи фізичних осіб, військового збору та єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» (завантажити). Ним передбачено 181 перевірку (раніше було 174).

ДПС навела результати перевірок щодо виплати доходів нерезидентів з джерелом походження з України

ДПСУ посилено контроль за міжнародними схемами мінімізації податків.
Нині виплата доходів нерезидентів з джерелом походження з України може використовуватись для виведення коштів за кордон.
Так, за період з 01.01.2017 по 30.09.2024 спрямовано за кордон 1,5 трлн грн, у тому числі за підсумками першого півріччя 2024 року – 81 млрд грн доходу, що на 7 % більше аналогічного періоду 2023 року. Загалом сплачено податку у розмірі 41 млрд грн, з яких сплачено у півріччі 2024 року – 2,7 млрд гривень.
Значні виплати здійснюються на користь компаній, що зареєстровані в Королівстві Нідерланди (26 %), Республіці Кіпр (20 %), Великій Британії (10 %), Австрійській Республіці (9 %) та інших країнах – це насамперед виплати у вигляді дивідендів, процентів, роялті, операцій з цінними паперами тощо.

Система управління податковими ризиками (комплаєнс-ризиками) ДПС: інформаційний лист №6

8 жовтня зʼявився Інформаційний лист ДПС №6/2024. Він присвячений питанням, які можуть виникнути у платників податків при впровадженні в організацію та діяльність податківців міжнародних підходів до управління, що ґрунтуються на управлінні податковими ризиками (комплаєнс-ризиками), з метою підвищення рівня дотримання платниками податків своїх податкових обов’язків.
У листі можна дізнатися про основні новації Експериментального проєкту, порядок його реалізації тощо.

Банки надаватимуть дані Нацполіції для боротьби з «дропами»: прийнято закон

8 жовтня ВРУ прийняла у ІІ читанні та в цілому законопроєкт №11043 про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення функцій НБУ з державного регулювання ринків фінансових послуг.
Нагадаємо, що у допрацьованому законопроєкті міститься обовʼязок банків та інших фінансових установ надавати інформацію за запитом Нацполіції, зокрема дані фінансових операцій та напрями, куди кошти перераховувались. Це, зокрема, створюється для боротьби з неналежними користувачами карток, так званими «дроперами», які надають свої картки зловмисниками для перерахування вкрадених коштів.

Реформа системи перевірок бізнесу: прийнято за основу урядовий законопроєкт

8 жовтня 2024 року ВРУ прийняла за основу урядовий законопроєкт №5837 «Про основні засади державного нагляду (контролю)». Ним запропоновано удосконалення засад державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності» щодо:
  • запровадження аудиту діяльності суб’єкта господарювання як окремого функціоналу, що дозволяє суб’єкту господарювання попередити порушення вимог законодавства, залучивши фахівців органу державного нагляду (контролю) або незалежної організації, уповноваженої у відповідній сфері господарської діяльності, з метою виявлення, попередження та усунення порушень вимог законодавства до початку проведення планового заходу державного нагляду (контролю) та без застосування санкцій;
     
  • встановлення права органів державного нагляду (контролю) звертатися до суду у разі створення перешкод суб’єктами господарювання під час здійснення заходів державного нагляду (контролю).
Докладніше про все це ми писали тут

ВРУ остаточно підтримала реформування Держпраці: що зміниться?

8 жовтня ВРУ прийняла в цілому законопроєкт №9219. Він встановлює правила розмежування політик промислової безпеки, охорони праці, поводження з вибуховими матеріалами, здійснення державного гірничого нагляду. Це дозволить перерозподілити та оптимізувати функції між відповідними центральними органами виконавчої влади.
Зокрема, іншим органам передаються такі функції Держпраці:
  • реєстрації та обліку великотоннажних транспортних засобів та інших технологічних транспортних засобів – до МВС;
  • контролю за дотриманням законодавства про рекламу (щодо змісту реклами про вакансії ) – до Держпродспоживслужби.

Наразі це все.
Більше новин на тему перевірок ви знайдете тут, а консультацій –  тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит» 

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»

Подарунки та знижки з нагоди свята

Приєднуюсь